На днешния ден почитаме Свети Иван Рилски - небесния закрилник на българския народ, и Деня на българския лекар.

Най-почитаният български светец, образецът на българската святост, е Рилският отшелник свети Йоан. Той живял през IX-Х век, а последните десетилетия от живота си прекарал високо в Рила планина, усамотен в тясна пещера в скалите сред вековни буки. Постепенно край него се събрали последователи и подражатели на подвижническия му живот, който той прекарвал в пост и молитва за себе си, и за всички хора.

И въпреки стремежа си към усамотение, светецът станал основател на голямо монашеско братство, което заживяло в нова обител по-надолу от мястото, където свети Йоан се подвизавал. Той мъдро и с любов ги наставлявал в пътя на духовното съвършенство, оставил и писмен завет към монасите. Когато се упокоил на 18 август 946 г., бил погребан край пещерата.

Според монашеските правила, след няколко години гробът бил разкопан, за да приберат костите му в манастирската костница. Тогава установили, че тялото на светеца не се е разложило в земята - останало нетленно. Монасите го положили в нарочно изработена дървена ракла и оттогава тези свети мощи са предмет на почит от монасите и всички вярващи. Но мощите на Рилския подвижник не останали постоянно в обителта, която носи неговото име.

Десетилетия след успението му (както наричаме смъртта на светците) мощите били пренесени в българския град Средец (днес София) и положени в един храм, за да са достъпни за хилядите почитатели на светеца от града и околностите му, както и от други места на България, и от съседни страни. Това пренасяне на мощите на свети Йоан в Средец станало повод да се установи втори негов празник наред с деня на успението му. Този празник постепенно станал основният годишен празник, наричан от народа Отчовден, т.е. деня на отеца (Йоан). Него празнуваме днес с дълбоко преклонение пред светеца.

Обявяват носителя на приза "Лекар на годината 2022"

В днешния ден ще бъде обявен и носителят на приза "Лекар на годината 2022". Официалната церемония ще бъде в Националния исторически музей. Очаква се отличието да бъде връчено от държавния глава Румен Радев. По време на събитието гостите ще могат да направят дарение в подкрепа на "Българската Коледа" - благотворителна инициатива на президента на България, която има за цел да насърчава дарителството, да спомага за решаване на значими за обществото проблеми, засягащи здравето на децата и подпомагане лечението им.

Традиционните категории, в които БЛС ще връчи награди, са "Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност", "Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники", "Ти си нашето бъдеще" - награда за младите медицински надежди на България, и "Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация".

През миналата година носител на приза "Лекар на годината" беше главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Инициативата "Лекар на годината" се провежда от 2003 г.