Два сибирски тигъра - мъжки и женски, от Старозагорския зоопарк са починали през зимата. За смъртта им се разбра едва сега, отбеляза БНТ. Тигрите са вписани в Червената книга на застрашените видове.

Нито един от двата тигъра не е изисквал по-специфични грижи. През зимата са им били създадени подходящи условия, обясниха от зоопарка. Въпреки това през декември е починал тигърът Ширхан. Той е в Старозагорския зоопарк от 2010 година, настанен е там, след като беше конфискуван от частни лица. 17-годишният тигър е развил заболяване.

"Това е пределът може би или малко повече, но това е доста над средна възраст за такъв вид животно. При аутопсията се оказа, че е развил сепсис, вследствие на една гангрена в предния десен крайник, което е документирано", каза д-р Радослав Михайлов, директор Зоопарк - Стара Загора.

Месец след него умира и женската тигрица, която е на 14 години. Тя е получила възпаление, което се оказало фатално за живота й.

"Другото животно, женското, е с един перитонит, това е възпаление на коремната кухина с течност възпалителна в нея. При което трудно се оцелява", обясни д-р Михайлов.

Няма опасност зоологическата градина в Стара Загора да остане без тигър. Бял тигър - единствен от този вид в Българи,я е сред най-атрактивните екземпляри на зоопарка.