Основателят на Центъра за въздушно наблюдение към СУ, ръководител на катедрата "Картография и ГИС", учредител и член на Управителния съвет на Асоциацията на професионалните географи и регионалисти, и преподавател във Геолого-географския факултет на СУ доц. д-р Антон Филипов е починал вчера на 60-годишна възраст, съобщиха от Алма Матер.

Доц. д-р Антон Филипов беше един от радетелите на енергийния преход към възобновяемите източници у нас и ценен консултант при изграждането на ветрови и слънчеви централи, посочват от висшето училище. Той беше създател и участник в редица модерни учебни планове и програми в Софийския университет.

"Доц. Филипов се оказа единственият, когото държавата можеше да призове в ранното утро на 13 ноември 2011 г. край севлиевското село Ловнидол, където неговите безпилотни самолети установиха степента на поражения сред взривени военни складове. На следващата година държавата отново го призова да помага - този път за взривовете край Петолъчката. С безпилотните му самолети неведнъж разузнавателни подразделения на Българската армия правеха учения и впечатляваха нейното командване. Методите му за въздушни наблюдения даваха нови хоризонти и пестяха огромна енергия при археологически изследвания - нещо, което беше забелязано дори сред научните среди в Китай. Беше търсен специалист и увлекателен лектор както в България, така и в чужбина. Той беше един от малцината географи с научна програма в българската станция на остров Ливингстън", заявяват от академичната общност на СУ.

"С личния си пример на професионално поведение, с ерудиция и опит, с неподправения си финес и елегантност, с винаги бодрия си дух, доц. Антон Филипов буди възхита и вдъхновение за поколения наши колеги. Безкрайно ще ни липсват респектиращото му присъствие и безусловна подкрепа по пътя на нашето усъвършенстване! Поклон пред паметта и делото на Антон Филипов!", пишат в съболезнованието си от Софийския университет.