На 77-годишна възраст почина дългогодишната посланичка на Куба в България Тересита Капоте Камачо, съобщиха от Асоциацията за приятелство между България и Куба.

Тя е издъхнала на 2 юни в Хавана.

"Загубихме голям приятел на България. Ще я помним с дълбоко уважение и като символ на нашето приятелство", пишат още от асоциацията.

Тересита Капоте често завършва интервютата си с думите: "Ние обичаме България!". Тя е временно управляващ посолството на Република Куба у нас (1994 - 2001 г.) и след това - извънреден и пълномощен посланик (2010-2015 г.).

Едва 18-годишна кубинката пристига в България през 1961 година, за да учи "Черна металургия" в Перник. По-късно за това си занимание ще каже, че ѝ е било интересно, макар да няма нищо общо с дипломацията. От 1963 г. отново е в Куба. Канят я на работа като преводачка в българското посолство в Хавана. Ражда сина си Асен (когото всички наричат Ачо) и дъщеря си Росио (или Роси), които са наполовина българи. През 1966 г. тя отново идва в България, за да работи като преводач и секретар в кубинското посолство. През 1970 г. се връща в Хавана. В Куба завършва Института за външнополитически отношения и става професионален дипломат.

Друг любопитен момент от нейната биография е, че превежда при срещите на Тодор Живков с Фидел Кастро - през 1970 и 1972 г. През 1986 г. Тересита Капоте постъпва в кубинското посолство в София - този път като втори, а след това и като първи секретар. Става свидетел на демократичните промени у нас от 1989 г. А след тях на два пъти заема поста посланик.

"Общото между кубинците и българите е, е че са добри хора. И българите, и кубинците са и много умни", казваше Тересита Капоте.