Големият български скулптор и художник Людмил Бонев почина внезапно на 63-годишна възраст, съобщи БНТ.

Той е автор на множество паметници и монументи из цялата страна, като негови творби има в колекции по целия свят и на всички пет континента. Негово дело са и монументалните пластики в две от най-красивите станции на софийското метро - "Сердика", където е каменният орелеф на тракийска колесница и на Климент Охридски на станцията на Софийския университет.

Светът, който ни завеща Людмил Бонев с изкуството си е свят на сънища, митологически алюзии и дълбоки философски прозрения. Отдавна преодолял съпротивлението на материала, той надникваше отвъд видимото и откриваше зад реалните параметри на фигурата и образа, скритите послания на битието. Негови думи бяха: "Само скулптурата устоява на времето!"

Людмил Бонев е роден през 1954 г. в Трявна и е наследник на един от тревненските майстори резбари. Братът на баба му - Иван Дайковеца е автор на един от прочутите иконостаси в черквата на града. От 1958 г. Бонев живее и работи в София. През 1981 г. завършва скулптура в Художествената академия в София, в класа на проф. Даскалов. Творчеството му е в областта на монументалната пластика. Негови работи от гранит и бронз са част от най-представителните части на много български градове. Носител на редица отличия като: награда за скулптура на Национална изложба - България, отличие на Биеналето за малки пласитчни форми Равена, Италия и др. 

Поклонението ще се проведе на 16 август (четвъртък) в Църквата "Света София" от 11.30 ч.