На 9 ноември 2021 г., след кратко боледуване, почина един от най-големите ерудити на България - проф. д. изк.н. Чавдар Добрев - литературен критик, театрал, писател, учен, публицист, общественик и преводач, съобщиха от БСП.

Проф. Добрев е роден в Ямбол на 21.08.1933 г. в семейство на учители, последователи на левите идеи. Завършил е с пълно отличие унгарска филология и журналистика в Будапеща. Ученик и последовател е на големия европейски учен Дьорд Лукач. След завръщането си в България работи в Министерство на външните работи, в Издателство "Народна култура" и в Българското национално радио. Защитава аспирантура в Академията за обществените науки на КПСС в Москва.

Научната му кариера преминава в Института по изкуствознание при БАН. Бил е заместник-директор на Научното обединение за изкуствознание на БАН, първи заместник главен редактор на сп. "Съвременник", заместник генерален директор на на Дирекция "Международна културна дейност", главен драматург на Народния театър и на Сатиричния театър, директор на Българския културен център в Москва.

Член на Съюза на българските писатели и автор на над 60 книги, монографии, научни трудове в областта на театрознанието, литературознанието и публицистиката, сред които "Реализмът на Вахтангов", "Лирична драма", "Забранените плодове на познанието (Емилиян Станев)", "Всекидневният Леон Даниел", "Ранено време", "Окосена болка", "Възхвала на разума", "По сянката на преустройството", "Сфера", "Камбанен свод", "Новата естетика", "В епицентъра на паметта", "Книга за Вапцаров" и др.

Носител е на множество национални и международни награди.

Член на БКП от 1959 г. През периода 1994-2004 г. е член на Висшия съвет на БСП. Бил е народен представител в 37-ото Народно събрание. Поклон пред светлата му памет!", написаха от БСП.

Съболезнования изказаха и от Инициативния кометет, издигнал кандадат-президентската двойка Радев-Йотова:

"Скъпо семейство,

Уважаеми близки на проф. Чавдар Добрев,

Приемете нашите най-искрени съболезнования за тежката Ви загуба.

Проф. Добрев ще остане завинаги в летописа на българската култура като всеотдаен творец и изследовател. Ще го помним с работата му като учен в Българската академия на науките и в Софийския университет.

Чавдар Добрев бе и творец, и публицист, и преводач. Неговият многообразен талант не веднъж е изненадвал със своята широка скроеност.

Преди всичко ще го помним като ярък общественик и непримирим борец с неправдата. Той никога не измени на идеалите си, отстояваше непреходни ценности и вярваше в доброто. Лявото политическо семейство изгуби един от своите стожери.

Днес си отива една епоха, но споменът ще запазим за следващите поколения!", написаха от Инициативния комитет за Румен Радев и Илияна Йотова".