На 94-годишна възраст почина доайенът на спортната журналистика в България Ешуа Алмалех.

"Татко напусна нашия свят днес сутринта в съня си. До последно се вълнуваше какво става в света и около нас. Тръгна си тихо и достойно. Отново ще се събере с мама, с непрежалимата си майка Зелма и много други хора, които много обичаше и, които не можеше да прежали. Сбогом, Шико, обичаме те!", написа дъщеря му Зелма Алмалех в профила си във Фейсбук.

Ешуа Алмалех е роден на 11 март 1924 година в Стара Загора. Майка му умира, след като баща му е изгонен от магазина си. Без съд и присъда убиват брат му преди 9 септември 1944 г. Алмалех идва в София през 1945 година. Следвал е в Свободния университет, днес УНСС. Започва работа във в. "Народ". На 1 март 1946 г. е приет в Съюза на журналистите.

След това започва работа в новооснования вестник "Народна младеж". Там е първият завеждащ на вътрешнополитическия отдел. В края на 1950 г. в изданието се създава спортен отдел и той поема шефството му. След това постъпва на работа във в. "Народен спорт", където завежда международния отдел.

През 1971 г. основава илюстрования спортен седмичник "Старт", където работи до пенсионирането си. Присъствал е на три олимпиади - в Рим през 1960 г., в Мексико през 1968 г. и в Мюнхен през 1972 г. В Мюнхен става свидетел на убийството на 15-те израелски спортисти и треньори. Това силно го травмира и решава да не присъства на повече олимпиади. Сътрудничи на БНТ като коментатор по лека атлетика. Носител на орден "Кирил и Методий - II степен". Заслужил деятел на спорта.

Погребението на Ешуа Алмалех ще бъде на 5 септември на еврейските гробища.