На 93-годишна възраст в Истанбул почина Димитър Атанасов, дългогодишен член на църковното настоятелство на българската общност в Истанбул, съобщиха от настоятелството.

Димитър Атанасов бе един от именитите българи в града край Босфора, родолюбец, църковен деятел и известен бизнесмен.

В продължение на десетки години Димитър Атанасов достойно представяше българското лице в Истанбул. Високообразован, успешен предприемач, той говореше свободно девет езика и бе неотменима част от елита на Истанбул

Потомък на изселници от Костурско, той завършва някогашното българско училище в Истанбул, а след това продължава образованието си в Австрия. Дълги години бе член на църковното настоятелство на българите в Истанбул и дейно участваше в живота и проявите на общността на българите.

За многогодишната си родолюбива дейност в опазването и съхраняването на българщината и поддържането на църковните дейности сред българската общност в Турция Димитър Атанасов беше награден от президента Росен Плевнелиев с орден "Св. Кирил и Методий" - първа степен, както и от Св. Синод на БПЦ с орден "Св. Климент Охридски" - първа степен.

Димитър Атанасов бе личен приятел на Симеон Сакскобурготски.

В същото време Атанасов бе единственият българин, който е удостоен с почетната титла архонт на Вселенската патриаршия в Истанбул лично от Вселенския патриарх Вартоломей.

Неотдавна Димитър Атанасов и съпругата му Доротея, която е от австрийски произход, отпразнуваха в елитен ресторант в Истанбул 60 години семеен брак.

Погребението на Димитър Атанасов ще се извърши в неделя, в българското гробище в квартал Ферикьой в тесен кръг поради ограниченията заради коронавируса.