На 83-годишна възраст почина бившият вицепремиер и финансов министър в служебното правителство на Ренета Инджова - проф. Христина Вучева.

"До последния си дъх проф. Христина Вучева беше един от най-силните гласове в защита на правовата държава и моралните принципи на държавно управление. Любящ родител, верен приятел и обществен активист до последнния си дъх, тя помагаше на всички ни да бъдем по-добри. Ще липсва", се казва в съобщение на близките.

С оглед на епидемиологичната ситуация в страната опелото ще се проведе в тесен семеен кръг.

Христина Вучева е родена през 1937 г. в Пазарджик Завършва Търговската гимназия в града, а след това и Висшия икономически институт в София. Изключвана е през т.нар. унгарски събития, възстановена и завършила през 1959 г. Работи като икономист и счетоводител в Пазарджик. През 1967 г. след конкурс постъпва в Министерство на финансите в Научния институт като научен сътрудник. Получава званието старши научен сътрудник и доктор по икономика. Занимава се с въпросите на кредитирането и финансирането на предприятията. 1992-1997 г. началник отдел "Икономическа политика". Професор от 1991 г.

Участва в изготвянето на проектите на основните икономически закони в периода 1991-1996 г. Министър на финансите и заместник министър-председател в служебното правителство на Ренета Инджова. Преподавала е финанси в УНСС.