Бившият вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството в периода 1997-1999 г. Евгений Бакърджиев е починал днес следобяд в болница ИСУЛ. Информацията бе потвърдена от лечебното заведение, съобщиха "24 часа" и Нова телевизия.

Сутринта Бакърджиев е претърпял гастроентерологична операция. Преди това е прекарал коронавирус, казаха близки на семейството.

Евгений Бакърджиев е роден на 10 февруари 1955 година в София. Завършил е Висшия институт по архитектура и строителство, специалност "Промишлено и гражданско строителство", и до 1991 г. е бил проектант в различни предприятия, достигайки до поста началник на Конструктивен отдел в "Технострой - СП2". След легализирането на политическата опозиция през 1989 година става член на Българския земеделски народен съюз "Никола Петков", част от коалицията СДС.

От 1991 до 1995 година Бакърджиев бе кметски наместник на район Изгрев към Столична община. През май 1995 година оглави СДС-София. От есента на същата година стана и председател на Столичния общински съвет.

Бакърджиев ръководеше предизборните кампании на Стефан Софиянски за кмет на София през 1995 година, на Петър Стоянов за президент през 1996 година. Бе и начело на Националния щаб на протестите и Националната стачка на Обединените демократични сили (ОДС) за сваляне правителството на Жан Виденов и БСП от власт. Председател на предизборния щаб на ОДС за парламентарните избори през 1997 година. Избран е за народен представител в 38-о и 39-о Народно събрание.

В края на август 1999 година по заповед именно на Евгений Бакърджиев бе взривен мавзолеят на Георги Димитров. Първата детонация, на която присъстват министър-председателят Иван Костов и кметът на София Стефан Софиянски, не успя да събори сградата и бяха необходими няколко експлозии от 21 до 27 август, когато най-сетне тя рухна.