31-годишният Тончев, който беше кандидат за общински съветник на последните избори, беше жестоко пребит с бухалки от маскирани мъже на 14 януари.

На пресконференция прокурор Петров обяви, че ДНК-експертиза е дала насока към един от извършителите, който днес е бил задържан и са му повдигнати обвинения, предаде "Фокус". Палка, с която е бит Тончев, е открита в бияча, като по нея е намерена ДНК и от двамата. 

Извършителят е от Поморие. Той е криминално проявен. Има присъди за кражба и грабеж през 2004 и 2005 година. 
 
„Привлечен е в качеството на обвиняем за това, че е причинил на Стоян Тончев средна телесна повреда, изразяваща се във фрактура на лицеви кости, което е довело до трайно затруднение на речта. Има и три утежняващи признака по обвинението. Това е, че деянието е извършено по хулигански подбуди, по особено мъчителен начин за пострадалия и с особена жестокост”, обясни прокурорът.
 
Той подчерта, че за това престъпление се предвижда наказание от 2 до 10 години лишаване от свобода. Прокуратурата ще иска най-тежката мярка за Душев – задържане под стража. 
 
„Смея да твърдя, че имаме много убедителни доказателства дори на този етап. Отказал е дава обяснения при разпита му днес. Продължава да се работи по делото за установяване и на другите лица, съпричастни към извършеното деяние”, обяви още прокурорът. 
 
По показания на Тончев нападателите му са били общо трима, а причината за деянието – негови публикации.

На брифинга присъства и директорът на ОД на МВР-Бургас, старши комисар Калоян Калоянов.