До 3 години лишаване от свобода при шофиране след употреба на алкохол, предвиждат промените в наказателния кодекс на Гърция. Същата е санкцията за тези, които навлизат в насрещната лента, както и за шофиращите върху площадни пространства или тротоари. Десет години лишаване от свобода пък е предвидено в закона за тежка телесна повреда, както и за причиняване на смърт на повече от един човек на пътя, а в някои случаи се налага и затвор до живот, съобщи БНТ.

Много от българите, решили да почиват в южната ни съседка все още не са запознати с промените в наказателния кодекс на Гърция.

Много от българските шофьори, които минават граница ни с Гърция, казват, че предварително се запознават с правилата за движение там. Според тях именно строгите санкции са причина водачите да са по - дисциплинирани.

Пламена Начева работи в Гърция, според нея промените се приемат добре от гръцките граждани. Казва, че няма причина да се притесняват и българските шофьори, които пътуват в южната ни съседка.

Доста строги са и в България законите и точно за употребяване на алкохол и шофиране и не мисля, че в Гърция ще ги притесни това, заяви Начева.

Голяма част почиващите в Гърция предпочитат да пътуват с личен автомобил, а не с организиран превоз от туристическите агенции. Все по-често туристите търсят къщи или апартаменти под наем, където цените за пет нощувки за един човек са много по - ниски от тези, в хотелите, които предлагат и изхранване.

Голяма част от туристическите агенции предлагат и еднодневни плажове в Гърция, като цените варират около 40 лв.