В разгара на консервите – правим или купуваме лютеница. Всичко зависи и от цените на пазара. По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата оранжерийните домати на едро струват 1,60 лв./кг. Полските домати струват 1,22 лв./кг, червените чушки - 1,31 лв./кг, а зелените - 1,09 лв./кг. Цената на зелето, което е също предпочитано за зимнина, е 0,66 лв./кг. Цената на морковите е 0,73 лв./кг. Поскъпването при тях е с цели 14% спрямо миналата година, изчисли bTV.

„Цените са като от миналата година. Тази на морковите е нагоре, но за сметка на това тази на лука е много надолу. Ако подберем продуктите за туршиите, те ще са на цени, каквито бяха през 2019 година“, заяви обаче Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Той изчисли, че буркан кисели краставички домашно производство излиза около 1,35-1,40 лв.

При проверка на един от софийските пазари се вижда,  че цената на доматите варира от 1,20 лв. до 2,50 лв.

„Всичко е въпрос на качество. Тук виждаме едни нормални цени за сезона. В някои равнища са и по-ниски. Пиперът е на една доста добра цена от 1,50 лв.“, коментира Иванов.

По думите му масовият потребител вече не спазва традицията и предпочита да си купува купешки продукти.

В Северозападна България обаче приготвянето на лютеница вкъщи е традиция - още повече, ако продукцията е от градината. Има обаче и домакини, които предпочитат бурканчето от магазина с обяснението, че спестяват време.

Весела Атанасова от Мездра е привърженица на домашната лютеница. Приготвя я по няколко рецепти, а продуктите купува. Предпочита класическата – основно с домати и червени пиперки. Дозата е следната – 4 кг чушки, 4 кг домати. Доматите са смлени и сгъстени, а чушките – печени и белени. Домата избира според цената. И ако на пазара килограмът варира от 0,70 до 0,90 лв., чушките са поне 1 лев и то на едро. На дребно стигат 1,50 лв.

На пазара са повече прекупвачи, а по-малко производители. Весела изчислява, че за продуктите, включително олио, оцет, захар и сол, ще похарчи не повече от 9 лева за една доза.

Повечето от другите жени на пазара също приготвят сами зимнината, като голяма част от съставките са отгледани у дома. Други купуват лютеница от магазина. Според Весела обаче домашно приготвената лютеница, дори с продукти от пазара, излиза много по-евтино.