Пловдивчанката, която се намира в инфекциозната клиника на УМБАЛ "Св. Георги", не е заразена с коронавирус. Пробата й е отрицателна, съобщи тази сутрин пред bTV проф. Тодор Кантарджиев, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Жената, която е логопед по професия и работи с деца, сама потърсила лекарска помощ след пътуване до Северна Италия, защото имала температура и болки в мускулите. Тя е била във Верона, Венеция и Милано. Върнала се е оттам преди седмица, като през това време не е имала неразположение. В неделя вдигнала температура около 38 градуса, а вчера, когато е потърсила медицинска помощ, е имала 37,1.

В пловдивската болница има и двама мъже под наблюдение.

Д-р Кантарджиев отново припомни, че всеки, който се връща от район с коронавирус, трябва да се свърже с личния си лекар по телефона. Ако няма личен лекар, да потърси на сайта на РЗИ телефоните на местната инспекция. След това да пази 14-дневна карантина. Отсъствието от работа да го оправдае като пусне отпуск. Изследвания обаче се правят само на хора, които имат проявени симптоми, защото в противен случай дори човекът да е носител на вируса, тестът ще бъде отрицателен.

"Всеки, който се прибира и имаме данни, че е от Италия, му се препоръчва да се подложи на 14-дневна карантина. Ако вече има някакви признаци, той директно се поставя под медицинско наблюдение. Към момента у нас са достатъчни защитните облекла, маските и тестовете за коронавирус. Всичко е осигурено за екипите. Желанието на хората да се изследват без причина затруднава системат, струва пари и отнема от ресурсите", каза пред БНТ и главният държавен здравен инспектор и зам.-шеф на Националния кризисен щаб срещу коронавируса доц. Ангел Кунчев.

"Симптомите на болестта са висока температура и затруднено дишане. Децата и бебетата не боледуват тежко. Бременните, болни от коронавирус, раждат напълно здрави бебета", уточни Кантарджиев.

Заболяването е опасно за възрастните хора, защото се лекува дълго време. Вирусът се предава чрез кашлица, но не оцелява дълго във външна среда, най-много до ден на открита повърхност.

"Не може всеки, който се е върнал от чужбина, да бъде тестван за коронавирус. Прави се, когато има симптоми и назначение от лекар", заяви и д-р Милена Панайотова от РЗИ в Пловдив.

Тя потвърди, че 20 деца от Математическата гимназия в града са под карантина 14 дни, тъй като са били в Италия. Семействата им ще трябва да мерят температурата им и да сигнализират личните лекари при промяна в състоянието.

От вчера на територията на България вече действа Кризисен щаб, който ще вземе всички превантивни мерки срещу навлизане на коронавируса в нашата страна. След спешното заседание при премиера беше съобщено, че не се препоръчват публични събития на закрито. От днес екипи ще има и на сухоземните граници, които до доставяне на термокамерите ще работят с безконтактни термометри.