55-годишна пловдивчанка, която е била контактна с 66-годишната жена, починала от коронавируса в "Пирогов", е получила паник атака и е избягала от УМБАЛ "Свети Георги" в града под тепетата. Пациентката обаче ще бъде върната отново в лечебното заведение, съобщи пред "24 часа" шефът на клиниката доц. Андрей Петров. 

Жената била приета в Клиниката по инфекциозни болести вчера по обяд. По-късно обаче получила паник атака и избягала. По думите на доц. Петров, пациентката е рискова, тъй като тя е присъствала на семейно тържество на първата починала от заразата у нас и нейния съпруг. 74-годишният мъж е в критично състояние в "Пирогов", а жена му издъхна вчера.

Пробата на 55-годишната пловдивчанка, която е била гост на празника, се очаква днес.

Същевременно местната администрация в Брусарци и Регионалната здравна инспекция в Монтана предприемат сериозни мерки срещу разпространението на коронавируса, тъй като заразеното семейство е от брусарското село Василовци.

Кметът на общината Наташа Михайлова заяви, че от РЗИ-Монтана вече са направили дезинфекция на къщата на съпрузите в селото и на района около нея. По заповед на Михайлова, училищата, детските градини, читалищата и пенсионерските клубове в община Брусарци за затворени, като ваканцията е до 16 март, включително.

Забранено е провеждането на седмичния пазар в град Брусарци и на пазарите в селата от общината. Общинската администрация е закупила маски за работещите в местната адмиинстрация и кметствата, за учители в училища и детски градини, за работещи в читалища, пенсионерски клубове и други обществени организации. Закупени са също спирт, гелове за дезинфекция и други медицински материали, обяви Михайлова.

Съпрузите от село Василовци, които се оказаха първите заразени с коронавирус у нас, са заминали при сина си в София на 1 март. Мъжът, който работи като ръководител движение на жп гара Илиенци, обаче не е заразен с Covid-19. Взета му е проба, която е отрицателна. Ден преди заминаването си за столицата, съпрузите присъствали на честване на кръгла годишнина на брата на 74-годишния мъж, като тържеството е било в град Лом.

В момента полицията издирва участниците в честването, разпитва ги и заедно със здравните власти ги поставя под домашна карантина. Дъщерята на заразеното семейство е работила в Италия, завърнала се е у нас, вероятно е присъствала на честването, но живее в друг регион и кметът на Брусарци няма информация дали е изследвана за COVID-19.

Областният управител на Монтана Росен Белчев съобщи, че починалата 66-годишна жена, която стана първата жертва на коронавируса у нас, е била трудноподвижна заради претърпяна операция и контактите й с други хора са били ограничени. Съседите на семейството в село Василовци са поставени под домашна карантина и към момента нямат оплаквания, обяви Белчев.