Това съобщи на специална пресконференция зам.-окръжният прокурор на Пловдив Галина Андреева.

По думите й, в резултат на извършена ревизия от Окръжната прокуратура на т. нар. „Студени досиета”, е било предотвратено изтичането на давност за тежко престъпление и извършителят ще понесе своята отговорност, след като е разкрит едва година преди изтичане на давностния срок за наказателно преследване.

Престъплението е извършено през декември 2003 година чрез нанасяне на удар с нож в гърба на 26-годишния Божидар Моллов след спор за момиче. След получаването на удара, пострадалият е опитал да избяга и да се скрие във входа на близък жилищен блок, където е намерен от други хора, които извикали Спешна помощ. Въпреки опитите да бъде спасен, младият мъж е починал от раната си.

От Окръжна прокуратура – Пловдив бяха предприети незабавни мерки да се активизира разследването, като беше оказано извършване на допълнителни издирвателни мероприятия и назначаване на нови съдебно-медицински експертизи. Подозренията са били насочени основно към три лица, две от които непълнолетни към момента на престъплението. Същевременно, съдебно-медицинските експертизи са дали заключение, че смъртта е настъпила по особено мъчителен за убития начин, което е позволило производството да се води по по-тежка квалификация“, допълни прокурор Андреева.

В резултат на изключително интензивното разследване, проведено след ревизията на Окръжна прокуратура – Пловдив, в което е указано ценно съдействие от сектор „Престъпления против личността” към отдел „Криминална полиция“ при Главна дирекция „Национална полиция“ и психолози, а също така и чрез използван и полиграф, вчера е установен и задържан извършителя на тежкото престъпление – Никола Камберов, който към момента на убийството е бил на 16 години.

Той е привлечен към наказателна отговорност и задържан за 72 часа, като утре ще бъде внесено искане за вземане спрямо него на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

При разпит Камберов си е признал за извършеното престъпление, а при извършения следствен експеримент е показал и описал точно мястото на престъплението, начинът на извършването му и мястото на река Марица, където е изхвърлил ножа след убийството.

"Наказанието, което може да получи обвиняемият, ако бъде признат за виновен, е лишаване от свобода от 3 до 12 години. Размерът на това наказание е по-нисък, тъй като към момента на престъплението, който е релевантен при определянето му, извършителят е бил непълнолетен“, уточни прокурор Галина Андреева.