Решението идва след като през септември м.г.  Пловдив спечели съзтезанието в България за българската номинация за  „Европейска столица на културата”. Другите финалисти бяха Велико Търново, Варна и София.

На редовното заседание на Съвета на ЕС днес  министрите на културата взеха окончателното решение за определяне на Пловдив за "Европейска столица на културата" през 2019 г.

След обявяването на решението кметът на града Иван Тотев честити на България, тъй като за пръв път град от нашата страна получава подобен статут.

Пред български журналисти в Брксел той уточни, че това е огромна възможност за популяризирането на българската култура.

"Това е възможност за града, която ще използваме по най-добрия начин, добави кметът. Започнахме работа преди да чуем номинацията, защото развитието чрез културата е ключово за града", поясни Тотев.

Той уточни, че бюджетът за превръщането на Пловдив в европейска културна столица е 34 милиона евро, от които 20 милиона лева са осигурени от държавата, три милиона лева са предоставени от Европейската комисия, а останалите средства са общински и от смесено финансиране с участието на частния капитал.

По думите му градът ще вложи в развитието си в следващите години повече от посочената обща сума.

"Амбициите ни са Пловдив да защити достойно името на България и да променим нашия град. Възнамеряваме в следващите години общи инициативи с останалите кандидатствали градове (Бургас, Шумен и Русе)", отбеляза кметът.

Той съобщи, че в Пловдив се надяват броят на туристите, които ще посетят града през 2019 г., да достигне три милиона души.

Тотев уточни, че засега едва 2-2,5 на сто от туристите у нас идват заради културата на страната и изрази надеждата тази бройка да нарасне.