Приключиха огледите заради земетресението, няма сериозни щети и нови пострадали къщи в Стария град на Пловдив, съобщиха от пресцентъра на общината.

През изминалото денонощие не са постъпили нови сигнали за пострадали хора, сгради и инфраструктура след вчерашното земетресение в Пловдив. Това съобщил след приключване на огледите кметът Здравко Димитров.

"Няма пострадали хора, няма паника, разминахме се с незначителни щети. Направени са огледи на постройките, за които имаме подадени сигнали, но не са установени конструктивни нарушения или опасни пукнатини", коментира той.

Проверка на Общински институт "Старинен Пловдив" установи, че в резервата няма сериозно засегнати сгради, паднала е само малка част от мазилката на къща "Георги Павлити" (т. нар. Синя къща), която е паметник на културата от местно значение и е в аварийно състояние от години. Други сериозни конструктивни проблеми с общинските, държавните и частните къщи на територията на Стария град, възникнали в следствие на земетресението, не са констатирани, се посочва в съобщението.

Повече от 60 вторични труса бяха регистрирани след вчерашното земетресение в района на Пловдив, което беше с магнитуд 4,5 по Рихтер.  Епицентърът на труса бе на 18 километра от Пловдив - в посока град Раковски, около село Стряма.