Тези клетви, огласени с плач и викове, съпроводиха кмета на пловдивския район "Северен" Ральо Ралев, докато багери събаряха незаконни постройки в пловдивската "Арман махала", съобщиха "Plovdiv24" и bTV.

Събарят се жилищни сгради, които са без каквито и да е строителни документи и книжа и са изградени върху терен общинска собственост. Заповедите за премахване на незаконното строителство са потвърдени от съдебните институции, както в България, така и в Страсбург.

Вижте снимки

Ромите се опитаха да спрат акцията, затова се наложи полицията да се намеси. Над 20 полицаи охраняват багерите.

Днес трябва да бъдат съборени 2 масивни къщи. В мига, в който багер започна да бута, една дузина ромки се разпищяха и започнаха бясно да кълнат районния кмет.  

ледайте колко е масивно строителство - багерът не може да ги бутне. Категоричен съм! Клетвите са си клетви, законът си е закон", коментира Ральо Ралев. Той обясни, че миналата година са премахнати 16 къщи в същата махала, а има приготвени заповеди за бутане на други 9.

В това време една от ромките дойде при кмета да моли багерът да спре, за да вземат керемидите.

"Не! Изпуснахте срока. От 2013 година ви чакам, но вие не изпълнихте предписанията", категоричен бе Ралев.

Кметът подчерта, че винаги е ставало въпрос за временни социални жилища, където хората да изкарат по няколко месеца или колкото е нужно. Те са им били предложени от службата по социално подпомагане към Министерството на труда и социалната политика.

„Тези хора си мислят, че като съборим незаконните им къщи, и ще им подарим нови, но не е така“, обясни Ральо Ралев.