С тържествена церемония, Пловдив предаде символично щафетата на инициативата Европейска столица на културата 2019 /ЕСК/ на следващите градове домакини - хърватския Риека и ирландския Голуей. Те ще получат и послание, пластика от сиенит от седмото тепе на Пловдив, разрушено преди години. Това се случи в Градския дом на културата "Борис Христов" точно година след старта на мащабното събитие.

Вижте снимки >>

Фондация "Пловдив 2019" покани като организатор екип на Опера Пловдив, който чрез "Четирите годишни времена", четири мултимедии за четирите сезона, през които премина ЕСК, представи четирите платформи на програмата "Сливане", "Трансформиране", "Възраждане", "Релаксиране".

Акцент в програмата бяха талантливи пловдивски деца - лауреати на музикални конкурси, и камерен оркестър на Опера Пловдив с гост-солист виртуозната Лия Петрова, която свири на уникална италианска цигулка Matteo Goffriller от 1690. Ценностите на инициативата към следващите Европейски столици на културата бяха предадени с помощта на универсалния език на класическата музика.

Официалната церемония бе предшествана вчера и днес с поредица от безплатни инициативи от всички културни институции в града. В Градската художествена галерия е подредена изложба с нарисуваните усмивки на пловдивчани. Археологическият и Историческият музеи посрещаха гости в събота за разнообразни изложби и беседи, фотографска изложба на преподаватели и студенти от АМТИИ и ученици от НХГ "Цанко Лавренов" и Национална гимназия за сценични и екранни изкуства краси Дома на културата "Борис Христов".

По информация от фондация "Пловдив 2019", за програмата са заложени 50 000 лева за разлика от откриващата церемония, за която бяха похарчени 2 200 000 лева. По време на инициативата ЕСК участниците и гостите са надхвърлили един милион души, които са били част от 527 събития - театрални постановки, концерти, изложби и работилници, повечето от които бяха с вход свободен.