Тя извърши внезапна проверка в дома по сигнал за нередности, подаден от неправителствена организация, и заяви, че това е нечовешко, съобщи БНТ.

Атанасова изрази съмнение, че децата са хранени нормално като се позова на предварителна проверка, според която са отделяни максимум по 5 минути за едно хранене, а храната е давана смесена - първото, второто и третото ястие в шише с биберон. 

Установени са пропуски при съхранението на хранителните продукти. По думите на здравния министър е съмнително, че децата се отглеждат с памперси, защото помещенията миришели на урина, а в пералното помещение открили чаршафи с урина, предаде БТА.
Десислава Атанасова каза, че не се полагат достатъчно грижи и за останалите деца в дома, защото е видяла "деца на две и половина-три години, които не ходят самостоятелно в тоалетна, не говорят или почти не ходят".

Ръководството на дома в Плевен обаче не се съгласи с отправените обвинения, че децата са недохранени или хигиената не отговаря на нормите. Главният лекар обясни, че заболяванията на 16-годишните деца са причина за малкото им килограми и ниския ръст – те не се дължали на недохранване, предаде "Стандарт". По отношение на бельото на децата, повечето от които са на възраст до 3 години, ръководството коментира, че на дете се полагат по 3 памперса на денонощие и няма начин да се осигурят повече.

Здравният министър обаче не прие твърденията. „Недопустимо е да виждаме дете на 16 години с тегло под 10 кг и обяснението за това не могат да бъдат единствено аномалиите в неговото развитие”, заяви Атанасова.

При посещението си здравният министър е открила дарение от играчки, което не е заведено по надлежния ред. В дома има достатъчно персонал - 174 души, които се грижат за 152 деца, смята Атанасова.
За дома е обявен конкурс за нов директор, защото предишният е уволнен дисциплинарно. След окончателното приключване на проверките ще бъдат наложени дисциплинарни наказания на виновните лица.

"За децата трябва да се осигури друга среда за достоен живот, затова домът е включен в програма за деинституализация", допълни министър Атанасова.

Случаят в Плевен наподобява този от 2007 година, когато бяха установени тежки нарушения в дома за деца с увреждания в с. Могилино. Според данни на Българския хелзинкски комитет в периода 2000-2010 година са регистрирани 238 смъртни случая в домовете за деца в страната.