10 души се събраха на плажа край лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмет Доган, където за втори пореден уикенд се провежда т.нар. "Доган сарай Бийч фестивал", съобщи БНР.

Пиратско знаме с образите на премиера Борисов и главния прокурор Иван Гешев поставиха на кея организаторите на демонстрацията.

"Искаме този протест да се превърне в символ на гражданското общество", каза организаторът Асен Бонджев.

"Това е маскиран протест под наслова "Доган сарай Бийч фестивал". Имаме конкретни искания. Те са оставката на Борисов и на Гешев. Всяка седмица ще изграждаме по една грамада с камъни, тъй като има прекалено много камъни. Не ми е ясно как са се отзовали тука, дали вследствие на природни условия, или пък някой ги е докарал. Ние ще ги почистим. Ще направим още една грамада, просто да ги комасираме, да се съберат на едно място", отбеляза Бонджев.

"Ще сме тук всеки уикенд до края на месец август", казаха хората, които подкрепят инициативата.

"Искаме по добро бъдеще за младите, а и за старите. Аз съм от Македония".

"Това е моят плаж. Живея в Бургас. Защо да не дойда тук?" Тази безконтролност, това безхаберие много ме дразни. Виждаме, че тук всички неща са незаконни", коментираха още участници в демонстрацията.

Оградата, която препречваше пътя вече е премахната. Миналата седмица изненадващо почетният председател на ДПС Ахмед Доган излезе от имението си, за да се срещне с протестиращите и уважи исканията. Протестиращите настояваха за премахване на металната ограда край плажа, на която имаше надпис "строителен обект".

Плажуващите свободно се разходиха и по кея, за който Върховната административна прокуратура установи, че няма документи. За изградения пристан за яхти, към настоящия момент в МРРБ няма одобрен инвестиционен проект и издадено разрешение за строеж за специализиран пристанищен обект - пристан за яхти и лодки. От доклад на министър Росен Желязков се установява, че не е вписвано пристанище, съобщиха на 13 август от прокуратурата.

"Мястото е перфектно - закрито от североизток, така че осигурява една спокойна морска вода, която няма вълни и затова идваме тук. Посещаваме го редовно този плаж, вече свободно", добави Николай Едрев. цитиран от bTV.