До края на тази седмица вероятно ще бъде обвинен магистрат за корупция. Това съобщи в интервю за БТА шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев. Обвинението ще бъде повдигнато, ако прокуратурата прецени, че има достатъчно доказателства.

С прокуратурата работим заедно по акция срещу магистрат. И може би още през тази седмица - ако прокуратурата прецени, че са събрани достатъчно доказателства, ще бъде повдигнато първото обвинение срещу магистрат, плод на съвместната работа на КПКОНПИ и Прокуратурата, каза Георгиев в отговор на въпрос очаква ли нови резултати от проверките на антикорупционната комисия срещу кметове, олигарси, политици, магистрати.

Според източници на "24 часа" размерът на корупцията, за която се подозира магистратът, е в пъти по-малък от случая на кметицата на "Младост" Десислава Иванчева. Тя бе арестувана заедно със заместничката си Биляна Петрова през април т.г. за взет подкуп от 56 хил. евро от бизнесмен. Според обвинението поисканият рушвет бил 500 хил. евро.

Пламен Георгиев заяви пред БТА, че няма недосегаеми хора. От гледна точка на нашата комисия няма недосегаеми хора. Ние извършихме проверка и по сигнал за конфликт на интереси срещу премиера. Но сами разбирате, че това, което КПКОНПИ прави, после подлежи на оценка от други органи - ние събираме данни за престъпна дейност, после се произнася прокуратурата; събираме данни за незаконно придобито имущество или за конфликт на интереси, после се произнася съдът.

Житейски нещата изглеждат по един начин, а когато се запознаеш с данните, документите и доказателствата - по друг. Например, конфликтът на интереси е доста различен от житейското виждане на нещата. Много хора си мислят, че когато роднини работят в една държавна институция - значи има конфликт на интереси. Според закона, роднинската връзка, сама по себе си, не е конфликт на интереси. За да има конфликт на интереси, трябва да има длъжностно лице, което извършва действия по служба и то в частен интерес. След като няма един от тези три елемента, няма и конфликт на интереси. Законът е поставил ясни критерии, той трябва да се спазва за всички. Това че някой е определен по медиите като лице в конфликт на интереси или престъпник, не значи, че непременно е виновен. Ние работим само с доказателства, събрани по реда на закона, заяви Пламен Георгиев.

Според него, когато се подава сигнал, трябва да има годни и конкретни доказателства, договори, факти. Много от постъпилите при нас сигнали визират хора, които не са длъжностни лица. "Има сигнали от рода на: "Моят съсед спи до обед, а кара много скъпа кола". По закон КПКОНПИ разследва само длъжностни лица и то по високите етажи на властта - министри, зам.-министри, магистрати. Олигарси разследваме единствено по линия на събиране на информация за отнемане на незаконно придобито имущество и то, когато прокуратурата им повдигне обвинение. Тогава проверяваме за несъответствия в приходите и разходите от над 150 хил. лв. за период от 10 години назад", каза Пламен Георгиев.