Най-вероятно планът "Макрон" ще влезе в зала, а това означава гласуването му. Поне половината от конкретните предложения са подкрепени от много от европейските синдикати и ние гледаме със симпатия към тях, които касаят условията, в които работят шофьорите. Това каза в предаването "Лице в лице" по bTV Пламен Димитров, президент на КНСБ.

Той допълни, че има една малка част, които са открито против българския бизнес и заради него са защитили общата позиция на България.

"За съжаление, няма готовност за българския превозвачески бизнес, още повече в тази ситуация, в която ще го постави регулацията, за откритост и прозрачност. Това е сериозен проблем за българския бизнес, той ще бъде ударен наистина, но не е проблем за българските шофьори. Те ще си намерят работа при не по-лоши условия, с по-голяма осигуровка сравнително бързо, но на Запад".

Ние опитахме да стоим в една обща българска позиция заради българския национален интерес, допълни Димитров.

"Те няма да загубят - шофьори се търсят в момента навсякъде, при това със заплати повече от 2000 евро чисто, колкото им дават в момента, с командировъчните, и ще бъдат осигурявани пенсия и за всички рискове само, че от френски, немски и други превозвачи, а не от български. Техните данъци няма да бъдат в България".

По отношение на пенсиите, Пламен Димитров беше категоричен, че от новия начин на изчисляване на пенсиите няма как да загуби никой, тъй като той ще избере тази формула, която е по-изгодна за него.

"Не случайно беше направена тази стъпка - 2015 г. с 4-годишен гратисен период за да приближим какво получаваме към това, което внасяме".

За протестите на медицинските сестри, той каза, че стоят твърдо зад тях. Искането е до края на тази седмица да е ясно какви правила ще предложи министерството за образуване на работните заплати - нещо, което искаме много отдавна, заяви Пламен Димитров.

"Сегашното ограничение, което имат болниците, от всички приходи не повече от 60% да отиват за заплати и за допълнително материално стимулиране, трябва да отпадне. Тези пари, които идват в болниците, по тази формула - да бъдат по такъв начин организирани, че основната заплата да расте за сметка на намаляващо ДМС.

В момента има случаи при 600 - 700 лв. заплата, ДМС-то да е три-четири пъти по високо, което не е нормално. Тези 900 лв. като минимален праг тази година трябва да бъдат стигнати от всички медицински сестри - това, което е договорено в КТД за сектора от нашата федерация. За това трябват стъпки, поне на два пъти. В провинцията има заплати, които са по 650 - 700 лв. все още, масови, а в София вече има 900 - 950 лв. и повече. В малките общински болници не вземат ДМС", уточни Димитров.

По думите му, едно пренареждане на правилата, да има по-голяма справедливост, е спешно. По отношение на това месечните социални помощи да се обвързват с прилагане на обществено полезен труд от безработните, Димитров каза, че този, който е активен и неговото дете ходи на училище и не му стигат средства, трябва да бъде първата грижа на държавата.

"След това този, който по някаква причина не може да работи, има някакво заболяване или е социално слаб, т.е. не може да работи, но детето му пак ходи на училище, също трябва да бъде подпомогнат".