Новите концесионери са на морските плажове "Къмпинг "Оазис", община Царево, "Дюни-юг", община Созопол, "Обзор-юг", община Несебър, "Нов плаж "Свети Влас", община Несебър, "Свети Влас-изток", община Несебър, и "Къмпинг Нестинарка", община Царево.

Те са определени след проведени конкурси и ще стопанисват плажовете за срок от 20 години, съобщиха от Министерски съвет.

За концесионер на плаж "Къмпинг "Оазис" е определен "Оазис бийч" ООД. Той ще предлага цена на чадър и на шезлонг от по 6 лв. в платената зона на плажа.
Концесионер на "Дюни-юг" е "ГБС-ТУРС" ЕАД. Цената за ползване на чадър и шезлонг е по 7 лв.

Плажът "Обзор-юг" ще се стопанисва от "Еспи Агро" ООД. Цената за шезлонг и чадър е по 3 лв.

Концесионер на "Нов плаж "Свети Влас" и на "Свети Влас-изток" е "Венид Бийч" ООД. Цената на шезлонг и на чадър и за двата плажа е от по 8 лв.

"Перла турист" ООД е концесионер на плаж "Къмпинг "Нестинарка". Ползването на чадърите и шезлонгите ще се заплаща с по 0,36 лв.

Кабинетът одобри и подписването на допълнително споразумение с концесионера на морски плаж "Аркутино" за извършване на укрепителни дейности на намиращия се в него вълнолом.

Нова методика свали цената на чадърите

Това са първите процедури, които се провеждат след приетите промени в Методиката за определяне на минималния размер на концесионното плащане за морските плажове и в минималните критерии за комплексна оценка на офертите за участие в конкурс за определяне на концесионер на морски плаж, съобщиха от Министерство на туризма (МТ) след днешното решение на МС.

Определените концесионери за 6-те плажа са длъжни да предлагат оферираните от тях цени за 1 бр. чадър и 1 бр. шезлонг за целия срок на договора за концесия, като ще бъдат системно контролирани от Министерството на туризма. В случай на нарушения може да се прекрати техния договор.

За останалите две процедури за отдаване на морски плажове на концесия, които са в ход - "Бургас-север" и "Поморие-централен", са подадени жалби пред Комисията за защита на конкуренцията. Въпреки че законът позволява процедурите да бъдат завършени, е взето решение да се изчака до официално становище от страна на КЗП, за да се разсеят каквито и да е съмнения, се посочва в прессъобщението на МТ.

По-рано от БСП заявиха, че правителството в оставка продължава да раздава атрактивни плажове на близки фирми. Това се правело с идеята част от паричния поток да бъде върнат и вкаран под някаква форма в предсрочните парламентарни избори.

Министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова отхвърли обвиненията.  34 договора на плажове, отдадени на концесии, са изтекли и, за да се гарантира нормалното протичане на лято 2017 г., е важно да им се осигури стопанин, оправда се тя.