Това е предложила кметицата на Каварна Нина Ставрева на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), а то на свой ред е започнало процедура за намаляване на площта на защитената територия с редица имоти.

Общественото обсъждане за промяна на границата на резерват "Калиакра" е насрочено за 12 април във варненската регионална екоинспекция, става ясно от обявлението на МОСВ.

Очаква се предложението да бъде подкрепено от местните, които вече поискаха изваждането на плажа от защитената територия още миналата есен. Това стана в хода на обсъждането на намерението на кабинета да разшири обхвата на "Калиакра", за да не бъде глобена държавата заради това, че е разрешила в нарушение на екозаконодателството строежи на вятърни паркове и голф курорт в резервата.

"Идеята е "Болата" да се изведе от резервата и да се осигури стопанин на плажа, като Министерството на туризма обяви процедура за отдаване под наем или на концесия", обясни кметът на Каварна Нина Ставрева пред Mediapool. Според нея надали това ще може да се случи за този летен сезон, а по-скоро за догодина, но гарантира, че през лятото туристите ще имат свободен достъп до пясъчната ивица.

Според МОСВ основание за изваждането на тези територии от резервата е, че там няма местообитание на тюлен монах, крайбрежни морски екосистеми, характерна степна растителност и животински свят и гнездови ниши на редки и изчезващи видове птици, които са обект на защитата в резервата "Калиакра".

Изважданите от защитата на "Калиакра" имоти обаче ще бъдат включени в защитената местност "Степите", за да останат все пак предпазени, става ясно от проекта на заповед на екоминистъра Нено Димов, публикувана в документацията по процедурата за обществено обсъждане.

Местността "Степите" обаче ще бъде увеличена с 20.439 дка като от документите не става ясно къде се губят декар и половина, при положение, че цитираните идентификатори на поземлените имоти за преместване са едни и същи.

Кметицата Ставрева обаче твърди, че вкарването на "Болата" и околните имоти в защитената местност ще гарантира, че тям няма да се допусне строителство.

През последните години плажът нашумя не само със своята красота. През 2016-та година пътят към „Болата” беше блокиран с бетонни прегради, които спъваха достъпа до него.

Заради недоволството на жителите на близкото с. Българево бетонните заграждения бяха премахнати, а достъпът до плажа, част от резервата „Калиакра”, стана напълно неконтролиран.

Каква ще е съдбата на плажа, ако бъде изваден от резервата?

"Нова телевизия" представи различни гледни точки за бъдещата визия на плажа.

"Най-важното е да има свободен достъп до „Болата”. Второ, според мен трябва да има концесионер, за да се поддържа самият плаж. Когато е в резерват е забранен този достъп”, заяви пред Нова телевизия Маргарита, собственичка на заведение в Българево.

Според нея, който и да е концесионерът, той не може да го вземе само заради чадърите плажа. Той трябва да си има заведение.
"Просто хората трябва да има от къде да си вземат студена напитка. Според мен трябва да има заведение, за да се поддържа самият плаж”, смята Маргарита.

"Нос Калиакра е едно от основните туристически места в България. Много туристи идват, чужденците всички, които пребивават на курортите минават през нос Калиакра по програма. Всеки би желал да си купи нещо за спомен, някакво сувенирче. Ние работим с рекламни материали, сувенири, за да можем да предложим на гостите на нос Калиакра”, казва и  собственичката на павилион Ирина.

Друг гражданин предлага място за настаняване. Той казва, че летуващите се оплакват, че няма къде да отидат до тоалетна.

„Особено за тоалетна, защото това е естествена нужна на човека и всеки си има нужда от това”, подчертава той.

„Не е чак толкова диво място, колкото е екзотично. Просто е прекрасно място. Аз съм ходил в Румъния и съм виждал паркинги направени на такива места. Когато самият терен не позволява, паркингът се прави на един-два километра от терена и просто се прави специален превоз, който извозва хората до мястото и след това се връщат обратно. Всеки е доволен и печели”, разказва визията си за „Болата” Красимир.

По думите на кмета на Българево Георги Янев не става въпрос за застрояване.

"Просто няма данни, няма територия, на която може да бъде застроено. Паркирането винаги през годините е ставало на самия плаж по простата причина, че той е на голямо разстояние от главния път. Няма територия, на която да бъде направен паркинг”, заяви той.

Според еколога Тома Белев представянето на идеята, че общината е поискала нещо, а Екоминистерството сега го предлага на обществено обсъждане, не е вярно. Той изрази мнение, че ако се построят паркинг и път, те ще бъдат стопанисвани като такива, а не като защитена територия.

„Заливът „Болата” е последното място, където се е срещал тюленът монах. Ако МОСВ иска по някакъв начин да възстанови тюлена монах в българското Черноморие, това би било единственото подходящо място към този момент”, категоричен бе Белев.

Главният архитект на Община Каварна Камен Жейнов  каза, че инициативата не е на МОСВ, а на общината.

„В момента сме нарушители понеже все още този плаж не е изкаран от резервата, а по смисъла на Закона за защитените територии не може да се влиза, освен с наложителна цел по утвърдени от министъра пътеки”, каза главният архитект.

Присъстващите изразиха мнение, че последният тюлен монах е изчезнал преди 30-35 години и никой не е виждал такъв от десетилетия.