Посолството на Руската федерация в София обяви инициативата "Попитай посланика" в профила си във "Фейсбук". Въпроси към посланик  Анатолий Макаров могат да се задават до 10 февруари, когато той ще отговори на тях. 

"В навечерието на Деня на дипломатическия работник, който се отбелязва в Русия на 10 февруари, стартираме акция #ПопитайПосланика. Ако отдавна сте искали да попитате Посланика за нещо, ето ви шанс! Оставяйте свои въпроси под този пост, а ние в неделя ще изберем най-интересните от тях! Отговори ще публикуваме тук, на нашата страница", е анонсът във фейсбука на посолството на Руската федерация.

Сред потребителите, задали въпроси до този момент, се открояват и русофили, и русофоби. Част от въпросите се отнасят за волжките българи и отношението към тях. Други питат защо нямало руски военни бази у нас, след като има такива на САЩ. Преобладават и въпроси за връщането на архивите, изнесени след влизането на Червената армия в България през 1944 г.

Olga V. Kornaukhova е написала: Почитала комментарии. Стало очень интересно, что же это были за архивы, которые болгары думают, советская армия украла. Болгары, что это за архивы? Откуда, чьи, что там за важная информация? Мне кажется, этот вопрос надо подробно осветить.

Марин Николов е написал: Господин посланик, най-задаваният въпрос от хората тук е "кога ще върнете българските архиви", моля да отговорите!

Задават се въпроси кога руският президент Владимир Путин ще бъде на посещение у нас. Има и такива, които се интересуват от визовите облекчения. Не липсват и шеговити въпроси.