Протест на видинчани за ускорено изграждане на магистрала до София затвори днес за движение част от улиците на града. Протестиращите оставиха автомобилите си до паметника на "Христо Ботев" във Видин и се събраха пред жилището на кмета на града Огнян Ценков, когото организаторите на протеста - гражданско обединение "Единни за промяна" обвиняват за забавените процедури по изработване на Общия устройствен план на града.

Пред жилището на Ценков протестиращите направиха символичен снежен човек, който замериха с яйца и домати. "Направихме снежен човек, защото той е безчувствен, незаинтересован, нагъл и арогантен и не направи нищо за строителството на пътя от Видин до Монтана, нещо което зависеше от местната администрация", каза Росица Кирова, председател на ГО "Единни за промяна" и един от организаторите на протеста, цитирана от БТА.

"Писна ни да търпим да ни размотават и искаме наказани за некадърността си, бездействието и несвършената работа", каза на протеста Илияна Илиева, жител на Видин. "Целта на забавеното изграждане на магистралата от Видин до София е ние да забравим, че съществува такъв проблем, да забравим исканията си и за изграждане на тунел под "Петрохан", каза Ненчо Нешев, представител на гражданско движение от Видин.

Кметът на Видин Огнян Ценков бе категоричен, че не може да бъде упрекван. "Нито аз, нито община Видин не може да бъде обвинявана в някакви действия, с които е възпрепятствано или забавяне изграждането на магистралния път Видин-Ботевград", смята кметът, цитиран от БНР.

"Причината да се стигне до промени в закона за устройство на територията е правен казус, който досега не е имало за други отсечки в страната", обясни по-рано министърът на регионалното развитие Петя Аврамова. "А дали промяната в закона, която направихме е по дълга като процедиране в Народното събрание, или промяната на общия устройствен план може да се окаже, че е промяната на общия устройствен план е по дълго като процедура", добави тя.

Протест във Видин с искане за бързо строитекство на магистрала Видин - София

Снимка: БТА

Днес се навършва година след първите протести, когато видинчани затвориха за движение международен път Е 79, с искане за магистрала до София. През март миналата година, след протестите, на заседание на Министерски съвет беше приет индикативен план за процедурите по строителството на път Е 79 от Видин до Ботевград, който сега е със закъснение от 7 месеца. Заради промени в ЗУТ този месец е започнало разработването и промяната на Общия устройствен план, подробния устройствен план и парцеларните планове на Видин и Димово. След тяхното изработване трябва да стартират останалите процедури до реалното строителство на пътя.

Според Росица Кирова, председател на гражданско обединение "Единни за промяна" не са направени предложения за промени в общите устройствени планове на общините Видин и Димово и затова се е стигнало до законодателна промяна, предаде БНР.