Като използвали само два различни имейла, от Швейцария и Сейшелите били пратени съобщенията за бомби у нас и в няколко други държави. Това каза пред журналисти зам.-директорът на ГДБОП Стоян Темелакиев.


"И летището във Ванкувър, Канада, както и няколко канадски медии са получили бомбена заплаха по имайл адрес", съобщи главен инспектор Михаил Драгоданов, началник на сектор от отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП.

Той обясни, че е използван същият имейл провайдър - fok.li, който и при разпратените имейли в България и страни от ЕС.

Писмата в другите държави в Европа са били разпратени ден преди българските, каза зам.-директорът на ГДБОП Стоян Темелакиев.

Той обясни, че са използвани 2 имейл адреса. Не се изключва изпращачи на писмата да са и деца.

Властите в Европа ще съдействат за разкриване на изпращачите.

"Телефонните заплахи за заложени взривни устройства на територията на страната са често явление с 52 фалшиви тревоги от началото на годината, като най-често отговорни се оказват деца или хора с психични отклонения", обясни още зам.-директорът на ГДБОП старши комисар Стоян Темелакиев.

"Съобщенията са излъчени от провайдери извън територията на България. Целта им е била да внесат смут и страх и да затруднят работата на обществени институции. В хода на проверката стана ясно, че подобни съобщения са получени и в други европейски столици и в Канада", добави той.

"Напълно възможно е и деца да са направили това деяние под формата на шега. Категорично е превеждано с "Гугъл Преводач" предвид некоректно използваните думи. Дали злонамерените съобщения са тест за реагирането на държавата на злонамерени сигнали на национално и международно ниво, ще стане ясно на по-късен етап", обясни началникът на сектор "Противоправно съдържание в интернет" в ГДБОП главен инспектор Михаил Драгоданов.

Припомняме, че серия бомбени заплахи бяха подадени вчера към различни медии в София, както и към летища в цялата страна. Заплахи за поставени взривове имаше към Dir.bg, редакциите на "24 часа" и Новинибг, БНТ, летищата в София, Варна, Бургас и Пловдив.

По-късно от ГДБОП обясниха, че подобна атака е имало и към други страни в Европа.