Писател, който е представител на коренното население на Америка и чрез книгите си хвърля светлина върху културата му, е тазгодишният лауреат на наградата за цялостни постижения на фондацията, присъждаща Дейтънската литературна награда за мир, съобщават Асошиейтед пресс. Това е Н. Скот Момадей. Той ще получи тазгодишната награда за високи постижения "Ричард С. Холбрук", носеща името на американския дипломат, съдействал за постигането на Дейтънското мирно споразумение през 1995 г.

Момадей, който е индианец от племето кайова, спечели награда "Пулицър" за белетристика преди точно половин век - 1969 г. с книгата си "Къща от зора". В нея се говори за млад мъж, който се връща в родното си индианско селище, след като е служил в американската армия.

Н. Скот Момадей е роден през 1934 г. Израсъл е в резервати в югозападната част на САЩ, където родителите му били учители. Вдъхновил се е от фолклора на кайова, за да напише книгата "Пътят към Дъждовната планина" през 1969 г. , и от влиянието на прародителите си и традициите в ранния си живот за "Имена: Мемоари", публикувана през 1976 г.

Наградата се придружава от чек за 10 000 долара. Сред предишните й носители, са Стъдс Търкъл, Тейлър Бранч, Глория Стейнъм, Джон Ървинг.

"Творчеството на Момадей демонстрира силата на ритуалите, въображението, разказваческите умения, за да се води борба за мир посредством междукултурно разбирателство", заяви Шарън Раб, основател и председател на фондацията, присъждаща Дейтънската литературна награда за мир.