Заповедта е била връчена на хирурга вчера, потвърдиха пред Дир.бг от лечебното заведение. 

От "Пирогов" обаче отказаха коментар за причините за дисциплинарното уволнение, а директорът проф. Балтов не си вдига телефона.

"Основната причина за уволнението ми е организирането на протести и уронването престижа на болницата. Заповедта ми бе връчена лично от проф. Асен Балтов, след като директно той ме подканваше да напусна сам. След като не го направих, бях уволнен. Сега ще си потърся правата по съдебен път", заяви специално за Дир.бг д-р Стоян Сопотенски. 

По думите му, преди няколко дни е напуснал и председателят на КТ "Подкрепа" в болницата.

"Сега ще последват другите синдикалисти, а вероятно и някои от другите протестиращи. И ако не напуснат сами - ще ги уволнят дисциплинарно като мен", допълни д-р Сопотенски.

Той е специалист по обща и гръдна хирургия и работи в "Пирогов" от 1991 г. През годините бе началник на Спешното отделение, Четвърта хирургична клиника и бе зам.-директор по лечебната част. Известен е в коридорите на болницата като пироговския д-р Хаус. 

От февруари м.г. доц. Сопотенски бе един от водачите на протестите в най-голямата спешна болница, след като на директорския пост бе назначен проф. Балтов. Медиците поискаха оставката му заради раздутата администрация, новите трудови договори, ниско заплащане, гонения и рестрикция на консумативите.  

През октомври м.г. директорът на "Пирогов" ядоса още повече протестиращите, след като публикува в личния си профил във Фейсбук снимка на каменна скулптура и написа "Сопотенски в действие".

"Не може протестиращите лекари да бъдат обиждани и гонени, след като изказват своята позиция публично. Това е недопустимо за демократична България, още повече за директор на най-добрата спешна помощ", реагираха тогава колегите на д-р Сопотенски.