Това стана ясно от отговор на вътрешния министър Цветан Цветанов на въпрос за версиите, съобщи "Фокус". Той бе в Белово, където откри обновена сграда на полицията.

По-рано пред TV7 Цветанов припомни, че Баретата от години е известен на органите на реда.
„Към 2009 г. имаше изпратена жалба до президентството от един от подземните босове, който сигнализира за нередности в Държавната агенция за национална сигурност. В информацията се визира конкретно Алексей Петров и неговото обкръжение в ДАНС, а също и Златко Баретата”, съобщи той.

Според него Златомир Иванов и Алексей Петров в началото са били тандем, съдружници, а "в последствие всеки тръгва по своя път като мисли, че може да е по-велик и по-силен и започват съревнованието".

Вчера беше направен повторен оглед и е намерено оръжието – автомат със заглушител, назначени са експертизи, обясни Цветанов. По негови думи, престъплението е добре планирано и професионално подготвено от поне няколко седмици.
Работи се по няколко версии, защото Баретата има осемгодишна присъда като лидер на наркогрупа. Затова една от версиите е за нерешени финансови отношения. Друга версия е за конфликт при преразпределението на наркопазара. Има още няколко версии, но не се дава предимство на нито една от тях, уточни министърът.
Не се изключва и версията за втори екип, който е чакал Баретата при неуспех на първия, посочи Цветанов.

В Белово министърът коментира, че през последните 20 г. политическата класа в България е била съпричастна с организираната престъпност.
"Затова групировките са станали толкова силни и са се присъединили към трансграничната престъпност. Тежката организирана престъпност в България има знакови лица – Брендо, Килърите, Маргините и други. Това са емблематични фигури на прехода", каза Цветанов.

Състоянието на Златомир Иванов е тежко и не може да се комуникира с него.
Иванов е в Централна реанимация, поддържан е на изкуствено дишане и е подложен на поддържащо сърцето лечение. За момента няма данни за влошаване на състоянието му, съобщиха от "Пирогов".

В. "24 часа" пише, че четирима знакови играчи в разпределението на наркопазара вече са разпитани заради атентата срещу Баретата. Сред хората, чиито алибита полицията проверява, са сочените за наркобосове Христо Байков, Христо Ширлев-Боксьора, Стефан Бонев-Сако и дясната му ръка Милен Даврански-Катерицата.

Какъв сигнал ни дава стрелбата срещу Баретата? - Анкета

След покушението - снимки