Две големи столични болници - "Александровска" и "Пирогов", спират временно плановия прием и операции заради усложнената COVID обстановка.

Със заповед на изпълнителния директор, считано от 00.00 ч. на 21 октомври 2021 г., плановият прием и плановите операции в Александровската болница се преустановяват до промяна на епидемичната обстановка, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

По нареждане на Столичната регионална здравна инспекция леглата за ковидпациенти в болницата се увеличават от 120 на 240, като 35 от тях са предвидени за болни на интензивно лечение. Това налага реорганизация на клиниките и пренасочване на екипите към ковидструктурите.

Пациенти, нуждаещи се от спешно или неотложно болнично лечение, няма да бъдат връщани, а такива за планови операции ще бъдат записвани в листата на чакащите, допълват от Александровска болница.

По-рано днес стана ясно, че и УМБАЛСМ "Пирогов" е спрял от вторник плановите си дейности. В момента там тече преструктуриране, за да могат да се заделят допълнителни легла за прием на пациенти с COVID, съобщи "24 часа". Още в неделя от лечебното заведение изпратиха информация до медиите, че от разкритите легла разполагат само с 2 свободни, които до края на деня бяха запълнени.

По-рано сутринта днес здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че увеличените легла заради вълната от коронавирус няма да спрат плановата дейност на болници.