"Параграф 22 е фактът, че медиците в "Пирогов" не са получили заплатите си за април все още, и то които са на първа линия в борбата с коронавируса". Това коментира пред Нова телевизия директорът на Спешния институт проф. Асен Балтов.

Той обясни как се превеждат заплатите по принцип - НЗОК изплаща 100 процента от изработеното за парил, след което има надзор на Касата, на който се определят стойностите, като до 85% трябва да са доплатени. "Надзорът е бил на 27-ми април и физически не е стигнало времето да се приключи процесът. Днес се очаква медиците да имат пари по картите, до 10 ч. в сметката на Пирогов, а след това сумите ще бъдат преведени на всички по сметката", уточни проф. Балтов. Той е категоричен, че болница Пирогов не се е забавила с отчета и изрази надежда, че това ще е за последно.

На въпрос дали медиците в Пирогов ще получат по-малки заплати заради намаления обем на работа заради коронавируса, Балтов посочи, че всички медици ще получат заплатите си по трудови договори и извънреден труд, но "останалото никога не е гарантирано".

Шефът на Пирогов каза, че 50% по-малко е бил обемът на работа на болницата и оборотът за март и април спрямо обичайното, което се прави през изминали години.

Той обаче бе категоричен, че риск за Пирогов няма, нито за заплатите на медиците.

Сметката по новите правила, обещани от властта в рамките на извънредното положение, според които болниците ще получават 85% помощ - показват, че над 2 милиона се очакват за месец април, вероятно така ще бъде и за месец май.