Мъжът е транспортиран до болницата в Разлог, съобщи за БТА ръководителят на спасителната акция Румен Баряков, началник на отряда на Планинската спасителна служба (ПСС) в Банско.

Акцията за спасяването на 45-годишния мъж е започнала веднага след получаването на сигнала след 12.00 часа. Екипи на ПСС са стигнали до труднодостъпното място под връх Вихрен, където се е намирал пострадалият. Той е бил в тежко състояние, с парализа на лявата ръка и ляв крак, съобщи Баряков.

Състоянието му е изисквало да се транспортира много внимателно. Спасителите са преценили, че е най-удачно той да бъде свален от планината в посока на Сандански, на достъпно за хеликоптер място. Машината е кацнала в м. "Башлийца".

Това е правителствен хеликоптер, който е бил ангажиран в спасителната акция след личното разпореждане на премиера Бойко Борисов, съобщи ръководителят на спасителната акция. Премиерът взел решението да се използва правителственият хеликоптер Ми-8, тъй като е било установено, че техническите параметри на никое друго средство на разположение не позволяват успешното изпълнение на операцията.

При друг случай днес осем спасители от Карлово са изпратени, за да свалят младеж със счупен крак от хижа "Левски". Няма опасност за младежа, той е в стабилно състояние, намира се в хижата и се нуждае от транспортиране до болнично заведение, съобщи  "Фокус". 
Председателят на БЧК Христо Григоров призова туристите да бъдат по-внимателни в планината. Разбира се, че винаги може да се случи нещастие, но нека да не бъдем толкова самонадеяни в планината, да бъдем по-внимателни", призова Христо Григоров.