Главният изпълнителен директор на "Пфазйер" (Pfizer) Алберт Бурла заяви във вторник, че изпитваното от компанията перорално антивирусно лекарство за лечение на Covid-19 при първи признаци на заболяването може да бъде готово до края на годината, "ако всичко върви добре", съобщи БНР.

Говорейки пред бизнес телевизия CNBC, Бурла обясни, че компанията е постигнала напредък в клиничните си проучвания на лекарство с малки молекули и че очаква лекарствените регулатори да действат бързо, след като медикаментът бъде изцяло тестван. Той добави, че Pfizer ще информира обществеността за напредъка на лекарството "около лятото".

Преди месец фармацевтичната компания Pfizer Inc започна ранен етап на изпитване в САЩ на перорална антивирусна терапия срещу Covid-19, която може да бъде предписана на пациенти при първите признаци на инфекцията. Кандидатът за антивирусна терапия на Pfizer, наречен PF-07321332, е протеазен инхибитор, който предотвратява репликацията на вируса в клетките.

Понастоящем ремдесивир на компанията Gilead Sciences е единственото антивирусно лекарство срещу Covid-19, одобрено в Съединените щати.

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) е издала и спешно разрешение за интравенозната терапии на компанията Eli Lilly - бамланивимаб (bamlanivimab) самостоятелно и в комбинация с етезевимаб (etesevimab), както и комбинирана терапия на Regeneron.