След направената инвентаризация се разбра, че 8000 км от цялата републиканска пътна мрежа са в лошо състояние. За да финансираме този сектор е необходимо реформираме системата на финансиране и да въведем тол системата. От случващото се в последните дни обаче е ясно, че нейното въвеждане няма да е лесно. Това каза по Нова министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Работи се по график, така че технически на 16 август тол системата да бъде пусната. "Започна тестови период от днес. Той ще продължи три месеца, за да се тестват всички компоненти на системата. От 16 август ще започне и тестване в реално време, т.е. доказване в реално време на вече фискалната част на системата с реално събиране на такси. Технически се движим по график", отбеляза Аврамова.

По повод негодуванията на превозвачите за размера на таксата, Аврамова напомни, че с тях са имали две срещи и техните коментари са били чути. Всъщност търсим конструктивен диалог, но това, което беше изнесено от тях в голямата си част са неистини, заяви министърът.

Превозвачите настояха държавата да отложи въвеждането на тол системата. Те очакват хаос, защото според тях системата все още не е изградена. По договор трябва да има 6-месечен тестов период, който да покаже, че системата работи и отчита коректно, каза вчера Илиян Филипов, председател на Българската асоциация на сдруженията в транспорта. Според такъв тестов период ще настъпи хаос.

Отварят 6.5 км от "Струма" за 24 май

Ще се опитаме да отворим новата отсечка от 6,5 км на АМ "Струма" преди почивните дни за 24 май. Строителите имат готовност. Това каза по Нова министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Това е отсечка, която ще облекчи трафика и няма да се налага влизане в Благоевград. Отсечката е от града до пътен възел Благоевград - юг, поясни Аврамова, като добави, че вчера е било инспектирано строителството.

От АМ "Струма" остава тежкият участък през Кресненското дефиле. До края на годината трябва да бъде избран строител, да се проектира и да започне строителството. До 2023 г. трябва да приключим с магистралата, за да не изгубим европейско финансиране, обясни Аврамова.

Министърът каза, че за пътя Видин-Ботевград в момента се избират изпълнителни. Тя изрази очакване в близките една-две седмици да бъдат отворени и ценовите оферти, подадени за двата ЛОТ-а на участъка от Мездра до Ботевград, така че до края на годината да започнат и реални строителни дейности, добави Аврамова.

На снимката: Откриване на нов участък от магистрала "Струма" (архив, 17 декември 2018 г.)