Премиерът Бойко Борисов съобщи в началото на заседанието на Министерския съвет, че в 14 ч. днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и експерти от Агенция "Пътна инфраструктура" ще отидат в района на свлачището на пътя към Рилския манастир.

Той разпореди от следващата седмица да започне разчистването и укрепването на свлачището.

40 километра път като слънце сме направили и това свлачище дава възможност да ни коментират, да ни критикуват и много ме ядосва. Другата седмица искам да почне да се прави", коментира Борисов.

Общо 1 900 000 лева ще получи Рилският манастир, стана ясно още от правителственото заседание. От тях 600 000 лева са за ремонти на течове и изографисване, а 1.3 млн. лева са за изграждане на малка пречиствателна станция.

Вчера игуменът на манастира Евлогий каза, че до този момент не получен нито един лев от държавната субсидия, която отпуска българският парламент за Рилския манастир като паметник от световна величина на ЮНЕСКО.

Премиерът напомни, че преди две години законово е поето изплащането на заплатите на свещениците в БПЦ и на мюсюлманските духовници. Първата година са били отделени около 21 млн.лева за заплати, миналата година - 26 млн. лева. Тази година преведохме средства и за капиталови ремонти на Светия Синод, каза Борисов.

За Бачковския манастир и за Троянския манастир ще бъдат отделени по 200 000 лева за ремонтни дейности и текуща поддръжка. За манастира "Света Троица" в местността Кръстова гора ще бъдат отпуснати 300 000 лева за ремонт на едно от крилата на манастира.

Средства ще има и за църквата в двора на Духовната академия - 500 000 лева ще бъдат отпуснати сега за спиране на течовете, и още 400 000 лева - през есента, каза премиерът. Той изтъкна, че мярката "60/40" много добре работи, включително и за манастирите.

Министърът на земеделието Десислава Танева каза по време на заседанието на МС, че църквите и манастирите през втората половина на юни ще могат да кандидатстват за още 14 млн. евро за реставрация.