Финансирането по програмата "Зелена България" ще е изцяло от държавата. Това коментира регионалният министър Петя Аврамова пред Нова тв.

"Няма безплатни дейности. Това е програма за енергийна ефективност. Ще включва изолация, подмяна на дограма и топлоизолация на покрив. Тази програма ще включва и интелигентни решения - възобновяеми източници на енергия", обясни Аврамова.

Тя допълни, че по нея ще има съфинансиране - 5 или 10%, но то ще бъде поето по други механизми, така че хората няма да плащат. Разработват се четири варианта.

"За нас е ясно, че хората, ако трябва да извадят дори 5-10 лв. от джоба си, винаги ще има в един вход някой, който да блокира нейното изпълнение. Ние не искаме да бъде блокирана. Програмата трябва да стартира през април 2021 г. Първите 2 години трябва да бъдат договорени голяма част от средствата", обясни министърът.

Относно строителството на магистрала "Хемус" Аврамова обясни, че до момента има осигурени средства за пътя до Велико Търново, както и частично за 7-ми и 8-ми участък, където сега върви проектантска дейност.

"До този момент не мога да кажа колко ще струва магистралата от Боаза до Буковци и Белокопитово, където се работи в момента, тъй като нямаме изготвени технически проекти за целия участък", добави тя.

"На "Струма" е прокопан 2/3 от тунела "Железница", работи се и на моста преди това. За Кресненското дефиле има процедура за избор на изпълнител", обясни министърът.

Днес може да бъде пуснато и движението по ремонтираните 12 км от "Тракия" в посока Бургас. Общо 53 ще бъдат ремонтирани.

Министър Аврамова коментира и обстановката в страната, свързана с коронавируса, защото и сама тя бе 10 дни в карантина, след като заместникът й Николай Нанков даде положителна проба.

"В тази ситуация не трябва да се политиканства, трябва да бъдем отговорни и единни, за да се справим. Надявам се експертите да вземат най-добрите решения и ние, като политици, да се съобразим с тях, така че да запазим живота и здравето на хората", заяви Аврамова.