В Непал празнуват един от най-важните индуистки празници - Петте дни на Яма, познат повече като фестивала Тихар. В рамките на следващите няколко дни непалците ще извършат поредица от древни обичаи в чест на богинята на богатството Лакшми и за да умилостивят бога на смъртта Яма. 

Днес е вторият ден от фестивала Тихар. На пиадестал са домашните кучета, за които непалците приготвят угощения. След специална молитва, четириногите ще бъдат окичени с цветя, а челата им поръсени с червения прах вермилион. В специфичната традиция се включват дори от местното полицейско отделение. Следовите кучета са изведени и строени сред гражданите, които им благодарят за ролята в осигуряването на сигурност и спокойствие. 

Още снимки от екзотичния празник вижте тук >>

Фестивалът Тихар е подобен на празника на светлината Дивали. Разликата е именно, че по време на Тихар се отдава почит не само на свещените животни, но и сестрите се молят за благоденствието на своите братя.

Традицията идва от древно предание. В него става въпрос за силната връзка на бога на смъртта Яма със сестра му - богинята Ямуна, чието име носи една от свещените реки в Индия. 

Яма е син на бога на слънцето Сурия и неговата съпруга Самджна. Когато станал владетел на мъртвите, той отишъл да живее в подземното царство далеч от своето семейство. Сестра му Ямуна обичала много своя брат и новината, че няма да може да го посещава в царство на сенките я натъжила. Тя плакала толкова дълго, че от сълзите й се образувала цяла река, която боговете нарекли на нейно име.

Самата Ямуна, според преданието, била превърната в богиня на нощта, носеща отчаянието на залеза и надеждата на утрото. Боговете се смилили над нея и й позволили веднъж в годината да посещава Яма. Преди да иде при него тя изпращала куче, крава и гарван да го известят за нейното пристигане. Ето защо на празника Тихар се почитат именно тези три животни.

Срещайки се със своя брат, девойката правела около него кръг с олио от рапица и поставяла на главата му венец от цветето Макули и от тревата Дубо. Молела го да остане при нея докато този венец не увехне. По същия начин на празника Тихар момичетата правят около братята си кръг от рапицево олио и ги закичват с венец от Дубо и Макули, по-познати като турти или невени по нашите ширини.

На първия ден от Тихар – Kag Tihar хората в Непал почитат гарваните като им оставят сладки и различни храни върху палмово листо, което поставят на покривите на къщите или пред домовете си. В индийската митология гарванът е вестител на мъртвите, а неговото грачене се счита за символ на тъгата и несполуката. Ето защо непалците вярват, че хранейки тези птици, ще отдалечат неприятностите и нещастията от своя дом. Гарваните получават храна, защото се смята, че я занасят на починалите предци и така те не страдат от глад в периода, преди да настъпи времето за тяхното прераждане.

На втория ден от Тихар , наречен Кукур се почитат кучетата, които според митологичните разкази съпровождат бог Яма и са пазители на портите на подземното царство и човешките домове. Те биват окичвани с гирлянди от невен, а на главите им се поставя червен тилак. На кучетата се предлага вкусна храна и се извършва молитва пуджа в тяхна чест.

Заедно с това се празнува и Нарака Чатурдаши - за почитане на богинята Кали, която убива демона Наракасура и се отбелязва победата на доброто над злото и на светлината над тъмнината.

Третият ден от празника Тихар — Gai Tihar е посветен на почитането на кравите. В хиндуистката митология кравата символизира богинята Камадену, която се счита за прародителка на всички крави. Тази богиня е приемана и за майка на единадесетте Рудри, последователи на бог Шива. В някои разкази тя се е родила след разбиването на млечния океан от боговете, а според други - е дъщеря на Дакша Праджапати. Кравата е символ на благоденствието, изобилието и Майката Земя.

Според епоса Махабхарата, Камадену излиза от водите на млечния океан и поради това се описва като потомка на небесните обитатели и демоните. На празника кравите се хранят с най-добрата трева, а вратовете им се украсяват с гирлянди от невен. За тях се отслужва специална молитва , по време на която се благодари и на богинята на красотата и просперитета - Лакшми. Домовете се почистват и окичват с цветя, правят се ранголита и се поставят запалени маслени лампички , които да осветяват пътя на Лакшми, за да дойде и да даде благословията си на стопаните на къщата.

Четвъртият ден от празника Тихар се провежда Говардан пуджа, по време на която се почита планината Говардан, победата на бог Кришна над Индра и избавлението на селяните от Говардан от гнева на царя на боговете и бога на бурите.

Петият ден на Тихар се нарича Bhai Tika и по време на неговото протичане сестрите се молят за просперитета и дългия живот на своите братя. Те поставят на челата им многоцветен тилак, намазват косите им с масло от рапица и поставят на вратовете им венец от свещената трева Дубо и цветето Макули, който увяхва едва след месец и половина като по този начин показват загрижеността към своите братя и обичта си към тях. След този ритуал братята и сестрите си разменят подаръци.