Пето Велико народно въстание се състоя на площада между президентството и парламента в столицата на 100-я ден от протеста, въпреки силния дъжд. Граждани отново искаха оставките на правителството и главния прокурор. След 21,00 часа възникна напрежение пред БНТ. 

Петото велико народно въстание се отличава от всички останали досега с пристигането в София на двама евродепутати от Хърватия и Ниндерландия, които се изказаха в подкрепа на протестите в столицата. Евродепутат от Румъния се включи по видеоконферентна връзка.

Нидерландският евродепутат от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Пол Танг напомни, че ЕП е приел резолюция, която оказва пълна подкрепа на българския народ в правото му на мирен протест и допълни, че докато българите са на улицата, те са в залите на ЕП и също се борят за това корумпирани политици да не получават еврофинансиране. Вашата борба е и наша борба, нека да се борим заедно за свобода, за демокрация, за върховенство на правото, каза още Танг.

Снимка: БТА

Румънският евродепутат Рамона Стругариу се включи по видеовръзка и отбеляза, че победата, която са постигнали в Брюксел, е победа на всеки един от българите, който е бил през последните 100 дни по площадите.

Хърватския евродепутат Иван Синчич заяви: "Европа не е сляпа. Вижда вашите проблеми. Ще ви подкрепи. Не сте сами".

"Корупцията в България е не само български проблем, корупцията е един европейски проблем и всеки един европейски гражданин трябва да се бори с корупцията в собствената си държава, за да може да живее нормален живот в една нормална държава", заяви хърватинът.

Деян Василев от "Правосъдие за всеки" посочи, че не искат силните да налагат правилата си, искат правила за всички. Върховенството на закона ще ни пази от властта на силните, но и ще ни направи по-богати, каза още той.

Снимка: БТА

Има много светлина на този площад, тази светлина е от вашите очи, от вашите души, от вашите надежди и от вашата смелост - от там идва светлината на този площад, каза Арман Бабикян от "Отровното трио". Ние искаме България на знанието, България на моженето, посочи още той.

Проф. Велислав Минеков от "Отровното трио" отбеляза, че и дъжд да вали, гръмотевици да има, дори камъни от небето да падат, пак ще са тук, защото ненавиждат управляващите. Партията за тези 100 дни е тежко ранена, крият се като шумкари, не смеят да дойдат до тук, каза още той. За 100 дни се смениха министри, криха се, станаха за резил на Европа, ще ги премахнем, допълни той.

След традиционното приключване на събитието с химна на България, организаторите призоваха протестиращите да се отправят на шествие до храм-паметника "Александър Невски", а след това по обичайния си маршрут до "Орлов мост". В 21:00 часа протестиращите тръгнаха и към БНТ, за да бъде чут гласът им в обществената телевизия, чийто гост днес бе и Арман Бабикян. 

Част от протестиращите опитаха да проникнат в сградата на обществената медия и се стигна до сблъсъци с полицаите, охраняващи сградата.

По информация на bTV протестиращите са искали да говорят с водещия на "Панорама" Бойко Василев и да изразят своите позиции. Демонстрантите заявяват, че няма да позволят никой да напусне сградата на обществената медия.

Снимка: БТА

Протестиращите са блокирали входа на Българската национална телевизия и скандират "Оставка" и "Мафия".

Блокирани са възловите кръстовища на СУ "Св. Климент Охридски" и Орлов мост. Около сградата на БНТ има голям брой служители на полицията и жандармерията.

Бабикян заяви, че не е знаел за случващото се навън пред сградата на БНТ.

Снимка: БТА

Бабикян заяви, че няма да призове хората да си тръгнат и няма да продължи към "Орлов мост", а ще остане в близост до сградата на БНТ. Според него поведението на прот6естиращите тази вечер не е по-различно от предишните, а искането за оставка на генералния директор на БНТ е издигнато отдавна от протестиращите.

Протестиращите изчакваха от сградата да излезе водещия на "Панорама" Бойко Василев, чиято оставка също поискаха. Всички ходове на телевизията се охраняваха от служителите на реда. Към 23,00 часа те се разотидоха. 

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА