Искам като за начало да припомня, че през месец ноември 2014 нашето правителство завари ситуация, която беше наистина много тежка в енергетиката. Дефицитът в Националната електрическа компания беше над 800 млн., а задълженията ни към двете американски централи бяха достигнали застрашителни размери. Ние все пак успяхме да направим няколко важни стъпки, като променихме Закона за енергетиката, създадохме фонд Енергийност и въведохме промени, свързани с дейността на КЕВР. Предизборната кампания е в пикова фаза. Мисля, че колегите от БСП имат къса памет. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова, коментирайки пуснатия от БСП сигнал до Прокуратурата за енергиен монопол на фирми, близки до Христо Ковачки.

"От БСП твърдят, че цените на електрическата енергия у нас са най-скъпите в Европа, обаче те трябва да знаят, че когато говорим за свободен пазар, цената се определя на базата на търсене и предлагане. Именно това стои в основата на либералния пазар и ние създадохме борсата за търговия на електрическа енергия, която да развие пазара на енергия у нас. По отношение на цената на тока искам да припомня, че държавните дружества имат една основна функция и тя е да предоставят електрическа енергия за пазара и за бита. От друга страна те имат и ангажимента да предоставят ежедневно енергия за българската независимо-енергийна борса на цена от 44 лева, като количествата на предлаганата енергия растат непрекъснато", обясни министър Петкова.

"Искам да уверя, че нито един мегават не се продава по друг начин, освен по този, записан в закона, а именно - публично и прозрачно. За сравнение средната цена на тока в периода юни-юли 2019 г. у нас е била 48 евро, докато на румънската енергийна борса за същия период е била 49 евро, а на унгарската - 50 евро. Само и единствено на 9-и август цената на нашата борса е била по-висока в размер на 124 лева", допълни още Теменужка Петкова.

"Нито държавните дружества са в почивка, нито мощностите са в почивка. Тук изобщо не става въпрос за почивки, а за планови годишни ремонти", поясни енергийният министър и заяви, че от 2015 г. НЕК плаща със 100 милиона лева по-малко за американските централи в резултат на постигнато споразумение.


Припомняме, че по-рано днес Кирил Добрев от БСП отбеляза, че българският производител плаща изключително висока цена за електроенергия и "е крайно време да се сложи край на безумията, които битуват в държавата ни". За него е нелогично как съседни на България страни купуват електроенергията на цени доста по-ниски от хората, които живеят там, където тя се произвежда.

Министърът на енергетиката добави, че е хубаво, когато се говорят такива неща, наистина да се проверяват фактите.

Петкова смята, че ако БСП, както и всеки гражданин, имат сигнали за нарушения на борсата - да сезират съответните органи. Попитана дали може да каже, че в енергетиката има монопол на дружества, свързани с Христо Ковачки, Петкова заяви, че не може да твърди подобно нещо.

Относно процедурата по АЕЦ "Белене" министър Петкова каза, че всичко е било максимално публична и прозрачна. "Всеки, който желаеше, можеше да заяви участие в проекта. Дадохме възможност всеки, който има интерес, да участва. Всеки избран вече дали ще желае да купи енергия, е въпрос на избор от стратегическия изпълнител", каза още министърът на енергетиката.