Пандемията от коронавирус е спряла трансплантациите, което е поставило под риск и пациентите. Как са извършвани спасяващите процедури пред bTV разказа директорът на болница "Света Екатерина" проф. Генчо Начев.

"Нямаше трансплантации, нямаше донорски ситуации", каза професорът.

Той обясни, че в тази ситуация е реагирано и са поставени 5 изкуствени сърца на петима пациенти.

"Не можеха да чакат и умираха. Сега пак чакат изкуствено сърце", уточни процедурата проф. Начев.

Той разказа за уникалната операция, която бе извършена преди дни за първи път в България - за поставяне на безшевна аортна клапна протеза.

Двама са пациентите, които са преминали през тази операция, те са високорискови - на 75 г. и 80 г. Болните са в добро общо състояние и се възстановяват в отделението за интензивни грижи за сърдечно оперирани пациенти. Очаква се до няколко дни да бъдат изписани.

Този метод се явява алтернатива на транскатетърното аортно клапно протезиране.

"С минимално инвазивен метод, без да се прави изцяло разрязване на гръдната кост, през малък отвор се слага клапа, която е биологична и се поставя без да се шие", обясни за операцията проф. Генчо Начев.

Предимството на този метод е, че се намалява времето, през което пациентът е на механична вентилация и по-рано започва да диша сам, намалява се престоят в реанимация, и с 50% се намалява разходът на кръв, обясни още професорът.

"От пет години лобирам и най-накрая успях да убедя Здравната каса, че си заслужава плащането на това средство за такива операции", посочи проф. Генчо Начев. По думите му този метод е създаден за пациенти във висока възраст и висок риск, като дори при един от пациентите рискът е бил над 40%.

Проф. Генчо Начев коментира и работата по време на коронавирус.

"Не трябва да се мисли, че с появата на коронавируса животът ще спре, но човек трябва да се пази. Никой не е спрял грижата за хронично болните, но се създаде малко паника. Хората се плашеха да отидат в болница, но вече започна да идва нормалният брой пациенти", отбеляза професорът.