Лечението на коронавирус само в определени болници в София ще доведе до програмиран фалит. Това коментира бившият здравен министър Петър Москов пред bTV.

"Висш административен служител в лицето на д-р Ангел Кунчев каза нещо абсолютно престъпно спрямо болничната система - че пет или шест болници в София ще лекуват пациенти с COVID-19, защото той така е решил. Това е програмиран фалит, ще ги унищожим", обясни Москов.

Той очаква реакцията на здравния министър Кирил Ананиев.

"Ако здравният министър не разбере на какви кънки го качва администрацията му, това е негов проблем", добави Москов.

"Съобщението "Спокойно ще се лекувате на другите места" е съобщение, което казва на хората, че те не са нормални болници, а са за друго. Когато държавата казва, че на едно място е сигурно, вие не отивате в другите. Това е програмиран фалит на държавните болници. Ако това е решение на НОЩ, то е най-лошото до момента", отсече Москов.

Той похвали въвеждането на мерките, които са били взети за ограничаване на епидемията, защото по думите му не е било нужно здравната система у нас да се сблъсква с онова, с което са се сблъскали всички медици в чужбина.

"Оттук-нататък следват негативите. Това, което не се направи, беше да се дадат ясни перспективи и параметри - какво целим, какви са критериите нещо да влезе в сила или да отпадне. Продължаваме да не знаем какви цели следваме. Мерки падат, мерки стават. Това продължава да не се прави. Начина, по който падат мерките ще доведе до пълна невъзможност нови мерки да бъдат приети от обществото. Това е лошият начин, по който държавата менажира излизането", заяви лекарят.

По думите му криза се управлява до известно време през страх. Оттам-нататък трябва през решения, създаване на хоризонт и перспектива. "Не може" е просто частта от времето, което си купуваме, за да въведем протоколи, информация какви са целите.