Днес той присъствана откриването на първата академична година на най-новия ВУЗ в България, предаде БТА.

Пожелавайки на добър час на новото учебно заведение, министър-председателят изрази очакване до 2-3 години то да се наложи и да преодолее всички съмнения и подценяване, промъкнали се сред обществото.

Борисов обеща, че рано или късно между Перник и София ще бъде изградено метро, скоро ще бъде готова и автомагистрала "Люлин". Така от някои столични квартали ще идват по-бързо до Перник, отколкото до Софийския университет, подчерта премиерът.

Имаме 37 държавни университета, посочи още той. По думите му някои от тях дори не искат да организират търгове по европейски програми за компютри и книги. Борисов похвали частните университети, защото не търсят пари и всичко върви по програми. Той обеща да продължи да помага при необходимост.

Прага на университета в Перник ще прекрачат 60 български и 15 чуждестранни студенти, уточни за БТА неговият президент Тошко Кръстев. Учебният план е съобразен с програмата на европейски университети, посочи на свой ред ректорът проф. д.т.н. Христо Христов.

Във ВУЗ-а ще се обучават студенти по специалностите „Строително инженерство”, „Архитектура”, „Информационни технологии”. Обучението ще бъде двуезиково - на български и английски език.
Семестриалната такса за обучение е 750 евро, по-висока е само в специалността "Архитектура" - 1000 евро. Цените при англоезичното обучение са двойни. За общежитие ще бъде използван местен хотел срещу 150 евро месечен наем.

За студентите-отличници таксата е с 50% по-ниска, разкри кметицата на града Росица Янакиева. В зависимост от показания резултат по време на обучението ще се определя и допълнителен процент на намаление.

Чуждестранните студенти са от Нигерия, Шри Ланка, Турция, Косово и Камерун. Някои от тях ще следват магистратура. Част от новоприетите чужденци все още не са получили български визи, което е една от причините за удължаване на срока за прием за англоезично обучение, уточни Тошко Кръстев.

Университетът се помещава на последните два етажа в бизнес комплекс.