Протестиращи пенсионери от цялата страна блокираха движението по бул. "Цар Освободител" в София и преминаха в шествие до сградата на Народното събрание. В акцията участват десетки възрастни от 40 организации.

Пенсионери се събраха преди това на протест пред сградата на Министерския съвет и издигнаха плакати, които гласят:  "Таван и за заплатите на депутатите", "Българските пенсии - геноцид", " Искаме доходи, които ни осигуряват достоен живот" , "370 лева средна пенсия - 6 евро да ден през 2018 г. в ЕС".

Вижте снимки >>

Основното искане на възрастните хора е от 1 януари идната година всички пенсии да се преизчислят чрез средния осигурителен доход за 2017 г. Това не е правено вече 10 години, каза Венелин Новаков, представител на Национална инициатива "Социална солидарност".

Снимки: Иван Григоров

Снимки: Иван Григоров

"Аз съм тука, за да изразя възмущението си, че се поддържа ниска пенсия от 200 лева. Нека те да вземат по 200 лева на месец и да изкарат с тия 200 лева. Пенсионерът има нужда от лекарства. Аз сега съм получила 7 лева увеличение. Какво е това? Един килограм хубаво сирене върви 11-12 лева, аз не ям боклуци. Всичко върви нагоре. Ние накъде вървим? Те просто искат да ни унищожат и ние да не съществуваме", възмущава се една от протестиращите.

Снимки: Иван Григоров

Снимки: Иван Григоров

За преизчисляване на всички пенсии са необходими милиард и седемстотин милиона лева, са изчислили пенсионерите. Според тях пари за това има, достатъчно е да се решат проблемите със злоупотребите в ТЕЛК комисиите и със социалните пенсии, но очевидно политическа воля няма.

Възрастните хора искат още максималният осигурителен доход да стане поне 10-12 минимални работни заплати, което според тях ще доведе до повишаване както на минималните, така и на максималните пенсии. Според пенсионерите така минималната пенсия може да стигне до 338 лева, като това е 80 процента от номиналната минимална работна заплата. Те смятат, че вдигането на много шум около повишаването на максималния осигурителен доход от догодина и аргументите, че ще пострадат IT специалистите са фалшиви, истинският аргумент е, че самите управляващи не искат да бъдат ощетени заради високите си заплати.

Дори и да се направи исканото от нас преизчисляване, пак ще сме с пенсии по-ниски от средното равнище в Европа, затова първата крачка е неотложна, заяви Новаков.

Проблемът със стандарта на живот на възрастния човек в България е политическо решение, даваме срок до изборите през май, каза главният секретар на Асоциацията на пенсионерите Димитър Кисимов. По думите му управляващите грешно са решили, че с вдигането на тавана на пенсиите на 1200 лева пенсионерите ще се успокоят. Нас таванът на този етап не ни интересува, толкова много са хората с минимални и малко над минималните пенсии, които даже не могат да дойдат тук, защото са болни и нямат сили, отбеляза Кисимов.

Ние сме 30 процента от българите и можем да свалим всяко правителство, допълни той.

Снимки: Иван Григоров

Пенсионерите смятат, че всички управляващи през последните години са ги забавили, злоупотребили са с тяхното достойнство, с възрастта им и с това, че са болни и не могат да излязат навън и да протестират. Те заявиха, че системата, която убива хората с увреждания, както казват протестиращите майки на деца с увреждания, отдавна убива и пенсионерите и подобно на майките, възрастните хора вече ще излязат на площадите, които самите те са изградили тухла по тухла и ще отстояват правото си на достоен живот.

Снимки: Иван Григоров

Бисер Петков: Исканията ще доведе до дисбаланс в пенсионната система

Преди по-малко от една година минималният размер на пенсията за стаж и възраст беше 160 лева, вече е покачена на 207,60 лева, а се предвижда от 1 юли 2019 година да стигне 220 лева, заяви пред журналисти министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Ако минималната пенсия се покачи до 55% от минималната работна заплата или 308 лева, както някои пенсионерски организации искат, това е свързано с дисбаланс в цялата пенсионна система, посочи Петков.

Правителството изпълнява правилата в пенсионната система за ежегодно индексиране на всички пенсии. В проекта на ДОО за 2019 година пенсиите ще се вдигнат от 1 юли с 5,7 на сто и общо планираните разходи приближават сумата от десет милиарда лева с 500 млн. лева повече от тази година, каза министърът. От 1 юли максималната пенсия ще се повиши от 910 на 1200 лева, като промяната ще се отрази на около 40 000 души, допълни той.

С действията си правителството изпълнява исканията и на протестиращите днес пенсионери, каза министърът. Водим разговори с пенсионерските организации и се опитваме да удовлетворяваме реалистичните искания, посочи още Бисер Петков.

БСП предлага удвояване на максималния осигурителен доход

БСП ще внесе като предложения, в рамките на бюджетната процедура, исканията на протестиращите възрастни хора за вдигане на тавана на пенсиите и за преизчисление. Това съобщи заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" и председател на парламентарната комисия за жалбите на гражданите Антон Кутев на брифинг в парламента.

Той посочи, че могат да поемат ангажимент най-малко по три от исканията на възрастните хора. Едното е удвояването на максималния осигурителен доход, което автоматично води до удвояване на максималната пенсия, коментира Кутев. По думите му хубавото при този механизъм е, че ще останат повече пари, които могат да се пренасочат и към ниските пенсии. Удвояването означава 5 200 лева максимален осигурителен доход, посочи Кутев. Той обясни, че според сегашния закон максималната пенсия е 40 процента от максималния осигурителен доход, което означава 2 080 лева максимална пенсия.

Антон Кутев коментира, че ако предложението им за удвояване на максималния осигурителен доход бъде прието, според данните на министерството на труда, ще останат не повече от 500 души в България, които няма да си получават максималната пенсия. Т.е. 60 хиляди души ще стигнат до нивото си на максимална пенсия, изчисли той.

Кутев посочи, че второто искане, по което могат да поемат ангажимент, е за преизчисляване на всички пенсии на база 2016 г. Сега ще помислим дали не може да стане на база 2017 г., добави той. Кутев отбеляза, че третото искане е свързано с внасянето отново в парламента на законопроекта за възрастните хора.

Кутев съобщи, че е поканил представители на протестиращите на заседанието на парламентарната комисия по взаимодействието с неправителствени организации и жалбите на гражданите следобед, за да представят своите искания.