Това каза пред журналисти Христина Митрева, като уточни, че коментира като експерт, а не от позицията си на управител на НОИ, предаде БТА.

Министър Тотю Младенов обяви вчера, че се предлага от 2015 г. да започне вдигането на осигурителния стаж с по четири месеца на година за всички категории, докато достигне 37 години за жените и 40 за мъжете. От 2017 година ще започне да се вдига възрастта за пенсиониране на работещите при тежки условия на труд (за трета категория това ще е по-късно)

За категорийните работници трябва да се започне с възрастта, вместо със стажа, защото те имат достатъчно стаж, посочи Митрева и допълни, че промените трябва да бъдат правени много предпазливо, защото се знае, че условията на труд все още не са добри, особено за категорийните работници.

По думите й целта на създаването на новия фонд към НОИ за категорийните работници е да гарантира ранното пенсиониране на хората, които нямат достатъчно вноски, за да получат пенсии.
Вчера бе обявено, че от първи януари се създава солидарен фонд към НОИ, в който работодателите ще внасят допълнителни вноски за категорийните работници и от който ще се изплащат срочните пенсии на тези работници. Така активи за над 465 млн. лв. на професионалните пенсионни фондове ще минат към солидарния фонд.
Промяната ще бъде заложена в Кодекса за социално осигуряване, който ще бъде гласуван от МС следващата сряда.

Това е държавен фонд и има гаранции, че държавата стои зад него, каза Митрева. Ще има яснота какво влиза във фонда, като свободните средства от вноските също ще се инвестират, без да има индивидуални партиди. Самото струпване на толкова пари ще позволи с банките да се договарят по-високи лихви заради гаранцията, че държавата стои зад фонда, допълни шефката на НОИ.

Попитана колко хора от тези категории нямат пълен период на вноски, тя каза, че до момента няма информация от фондовете какво е разпределяно по индивидуалните партиди, каква е доходността, колко от партидите са с пълен период, т.е 120 вноски.  По думите на Митрева информация има само за преведеното в НОИ през годините - 85 млн. лв. като вноски и около 12-13 млн. лв. като доходност, общо 96 млн. лв. до 30 септември 2010 г.

Като пенсии сме платили около 300 млн. лв. за десетгодишния период и като приспаднем 100 млн., остава, че около 200 млн. лв. са за сметка на НОИ, защото това са пожизнени пенсии, обясни Митрева. Тя посочи, че досега тези пари са в общия фонд, а от следващата година ще са в самостоятелен и ще се знае балансът на фонда - повече са приходите или разходите за пенсии.