Следващата седмица ще получим отговор на предложенията си в Плана за възстановяване, за много то тях вече знаем, че ще бъдат приети. Това каза вицепремиерът Атанас Пеканов пред bTV.

"За други предложения знаем, че има технически дискусии, а за енергетика и върховенство на закона продължават политически дискусии и се очаква да бъдат затворени дискусиите", добави той.

Пеканов коментира относно реформите, свързани с отчетността на главния прокурор, обществените поръчки и антикорупционните мерки, че Министерството на правосъдието е свършило доста работа.

"Това са реформи, заложени в плана. За зеления преход ще продължат нелеки преговори. Индикативната дата за затваряне на въглищните централи е 2038 г., което ще бъде обсъждано и ще искаме да я удължим до 2040 г., но тази дата ще трябва да утвърдена от парламента и освен това да видим каква ще е позицията на европейските институции, които ще искат по-ранна дата. Именно това са преговорите", коментира Пеканов.

"Трябва да излезе доклад догодина на ЕЦБ и ЕК, с който да кажат дали страната ни е готова през 2024 г. да се присъедини към еврозоната и тогава ще бъде суверенно решение на България дали иска да се присъедини по-рано или по-късно - решението трябва да е на редовен кабинет", обясни вицепремиерът.

Според него мерките, свързани със зеления сертификат, са правилни, но призна, че вероятно е трябвало да има по-дълъг гратисен период.

Той обясни и че правилността им се аргументира с повишения брой на ваксинирани с първа игла, както и с това, че бизнесът не е затворен.