Инициативен комитет за построяването на Национална педиатрична болница "Детски здравен парк" бе учреден днес, съобщи Георги Богданов, изпълнителен директор на Националната мрежа за децата, на пресконференция в БТА.

Идеята е да се изгради лечебно заведение, където да има всичко необходимо за комплексното лечение на децата в приятелска и приветлива среда - върхови здравни технологии, съвременно оборудване, високо квалифицирани лекари, психолози, социални работници, дори клоуни.

Медиците са единодушни, че в България има огромна нужда от въпросното заведение, тъй като днес десетки родители са принудени да обикалят със страдащите си деца и многократно да чуват: "Не сте за тук".

Проф. Пилософ каза, че София е единствената европейска столица, а България единствената страна в Европа, без многопрофилна университетска педиатрична болница.

Това има неблагоприятни последици, като липса на комплексен подход при решаване на здравословните проблеми на детето, включително и в медико-социален план. Педиатрите в София са пръснати в 14 лечебни заведения, което създава реален риск от забавяне на своевременната диагноза и лечение, посочи Пилософ.

Създава се напрежение сред педиатрите, тъй като това влошава квалификацията на здравните кадри. По думите му липсата на единна болница затруднява обучението и специализантите по педиатрия, защото липсва интегралният подход.

Пилософ припомни, че има решение на ръководството на Министерството на здравеопазването от 2013 г., в което се посочва, че се приема предложението на Българската педиатрична асоциация за необходимостта от построяване на многопрофилна педиатрична болница и трябва да се изготви доклад за внасяне в Министерския съвет.

Той изрази надежда, че някога все пак това ще се случи и съобщи, че инициативният комитет е внесъл апел до президента Румен Радев, председателя на НС Димитър Главчев, министър-председателя Бойко Борисов и министъра на здравеопазването Николай Петров за построяването на такава болница.

В Инициативния комитет се включват 31 неправителствени организации, лекари, общественици, над 80 граждани, сред които проф. Владимир Пилософ - Българска педиатрична асоциация, Ева Борисова - Асоциация "Родители", Георги Богданов - Национална мрежа за децата, д-р Таня Андреева - специализант, д-р Елена Георгиева, Пенка Георгиева - Пациентски организации "Заедно с теб", Елисавета Котова - Национална асоциация на децата и младите хора с диабет.