След десет дни от днес нататък ще спре плановият прием за лечение на деца в специализираната детска болница "Проф. Иван Митев". Педиатрите ще приемат само деца в животозастрашаващо състояние и ще запазят тази практика на прием, докато исканията им не бъдат изпълнени. 

Това заявиха медиците от единствената у нас специализирана детска болница, след като блокираха временно в двете посоки столичния булевард "Иван Гешов".

Протестиращите настояват за отпадане на лимитите в детското здравеопазване, за промяна на статута на специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф. Иван Митев", и за увеличаване на възнагражденията им.

Медиците от болницата продължават да настояват лечебното заведение да има специален статут на 100% държавна болница - да мине на бюджетно финансиране.

Ако тези искания не бъдат изпълнени, те ще преминат към колективно подаване на оставки или към още по-ефективни протестни действия, предаде БНР за това им предупреждение.

Медиците не се отказват от исканията си въпреки уверението на МЗ и НЗОК, че се работи по увеличаване цените на клиничните пътеки. Педиатрите и днес потвърдиха, че ако в дадено отделение има 15 легла за прием на деца, 16-ото дете не може да бъде прието, не може да бъде отчетено административно и Здравната каса продължава да не заплаща, ако този прием се надвиши.

Въпреки уверенията за заместник-министъра на здравеопазването Жени Начева, че има възможност болно дете да бъде прехвърлено от едно отделение в друго, това не е вярно, каза за БТА д-р Адил Кадъм, лекар от Клиниката по генетика. Промяната на статута на болницата искаме, защото в момента тя се финансира само чрез Здравната каса. Нов статут би дал възможност за пълно финансиране от Министерството на здравеопазването, обясни д-р Кадъм.

Зам.-министър Бойко Пенков заяви по БНТ, че повечето искания на педиатрите могат да бъдат изпълнени, но в определени срокове. Установяването на специален статут на сега съществуващата болница би отнело много време, но бъдещата педиатрична болница, която се изгражда в момента, ще има такъв специален статут, каза той.